Jazz festival Piran/Portorož: Gilberto Gil & Family »Nós a gente« - Portorož in Piran
Show menu

Dogodki

Jazz festival Piran/Portorož: Gilberto Gil & Family »Nós a gente«
Koncert popularne brazilske glasbe.
Datum
14.7.2022 (ob 21.00)
Lokacija
Amfiteater Avditorija Portorož
Tip
zabava
,
splošno
,
glasba

Jazz festival Piran/Portorož 2022, ki bo ponudil osem koncertov in plesnih večerov od 29.6. do 2.7. pod umetniškim vodstvom Braneta Rončela, bo okronalo gostovanje največjega brazilskega glasbenika, kantavtorja Gilberta Gila.
Skladatelja, pisca besedil, kitarista in vokalista, kot tudi političnega aktivista in nekdanjega brazilskega ministra za kulturo, bo na turneji ob njegovi 80.letnici spremljala družina Nós a gente:

GILBERTO GIL: vokal, kitara
BEM GIL: vokal, kitara, bas
PRETA GIL: vokal
NARA GIL: vokal
JOSE GIL: vokal, bobni, tolkala
JOÃO GIL: vokal, kitara, bas
FRANCISCO GIL: vokal, kitara 
FLOR GIL: vokal, klaviature, tolkala
DOM GIL: vokal
BENTO GIL: kitara, tolkala
LUCAS GIL: tolkala
GABRIEL GIL: tolkala


Gilberto Gil  se je rodil leta 1942 v državi Bahia, zibelki brazilskih glasbenih velikanov, kot so pionir bossa nove Joao Gilberto ter Caetano Veloso, Gal Costa in Maria Bethania. Z Velosom je bil Gil del kulturnega gibanja tropikalistov v 60. letih. Med letoma 2003 in 2008 je bil tudi brazilski minister za kulturo, a je s funkcije odstopil ter dal prednost glasbeni karieri in družini.

Gil v svojem umetniškem izrazu združuje različne glasbene vplive, od rocka, ritmov brazilske sambe in bossa nove, prek afriške glasbe do reggaeja. Tradicionalni bahijski ritmi sambe in rumbe v njegovih skladbah so prežeti z melodijami bossa nove in začinjeni z zvrstmi reggaeja, funka in rocka. Spogledujejo se z afriško in orientalsko kulturo, ki ustvari melodično bogato, sočno in sončno glasbo, opremljeno z brazilsko-portugalsko mehko in spevno besedo. 

Obdobja in okoliščine burnega in pestrega brazilskega življenja prevaja v mednarodni jezik glasbe, ki je dodatno obogaten s pronicljivimi, mestoma tudi družbeno kritičnimi besedili. Njegova pop glasba z nalezljivo ritmično strukturo, melodično raznolikostjo in ubranim prepletanjem slogov je očarala občinstvo po vsem svetu, doma pa ga je ustoličila kot enega največjih kantavtorjev. Ponaša se s številnimi izdanimi albumi in nekaj grammyji. Priljubljen je tudi po Evropi, v ZDA, na Japonskem, pa tudi v Sloveniji smo ga lahko slišali večkrat. Julija letos ga bomo končno doživeli tudi v Istri, nastopil bo v našem Amfiteatru.


Več na: www.avditorij.si 


Umetniški vodja Brane Rončel za Avditorij Portorož in Občino Piran. 

VSTOPNICE