Tartini 330: Stefan Milenković in Camerata Novi Sad - Portorož in Piran
Show menu

Dogodki

TARTINI 330: Koncert Stefan Milenković in Camerata Novi Sad
Vabljeni na koncert violinista Stefana Milenkovića in Komornega orkestra Camerata Novi Sad.
Datum
5.6.2022 (21.00)
Lokacija
Amfiteater Avditorij Portorož
Tip
kultura
,
razstava

STEFAN MILENKOVIĆ

Violinist Stefan Milenković, ki je bil v Srbiji leta 2002 razglašen za umetnika stoletja, leto pozneje za najbolj humano osebnost in leta 2010 za osebnost leta, ima za seboj že izjemno dolgo in ustvarjalno umetniško pot. V osemdesetih je zaslovel kot čudežni otrok (pri desetih letih je igral predsedniku Reaganu, pri enajstih Gorbačovu, pri štirinajstih papežu Janezu Pavlu II.), odigral pri šestnajstih letih tisoči koncert in imel pri sedemnajstih v žepu že številne zmage in nagrade na najuglednejših mednarodnih tekmovanjih. Po študiju na Glasbeni akademiji v Beogradu in na znamenitem konservatoriju Juilliard School v New Yorku se je razvil v enega najbolj iskanih violinskih virtuozov svoje generacije. Nastopa z najodličnejšimi svetovnimi orkestri in z mojstri taktirke, kot so sir Neville Marriner, Lorin Maazel, Vladimir Fedosejev, Daniel Oren in En Shao, kritika pa ocenjuje njegove nastope s presežniki. Več kot dve desetletji je že predan pedagoškemu delu: poučeval je na Juilliard School in bil izredni profesor violine na Univerzi v Illinoisu. Trenutno je umetniški vodja nove koncertne dvorane v Novem Sadu in tudi izredni profesor violine na tamkajšnji univerzi. Stefan Milenković igra na violino Giovannija Battiste Guadagninija iz leta 1783. 

CAMERATA NOVI SAD 

Komorni orkester Camerata Academica deluje pod okriljem Umetniške akademije v Novem Sadu, njegovi člani pa so asistenti, docenti in najboljši študenti akademije, med njimi nekateri danes že priznani solisti in člani evropskih orkestrov. Ansambel, ki je uspešno gostoval v Nemčiji, na Nizozemskem in na vseh pomembnejših glasbenih festivalih v nekdanji Jugoslaviji (Bemus, Nomus, Ohridsko poletje), je zaradi krize v državi leta 1999 nehal delovati. Na pobudo violončelista Marka Miletića so ga obnovili leta 2007 in odtlej se Camerata Academica znova lahko pohvali s kritikami, ki poudarjajo lepoto tona in prepričljiv glasbeni izraz. Orkester je dovolj majhen, da lahko izvede koncerte v vsaki dvorani, in dovolj velik in kakovosten, da ponudi poslušalcem poleg užitka ob komornem muziciranju tudi polno simfonično doživetje.
PROGRAM 

Giuseppe Tartini: Sonata za violino v g-molu, „Vražji trilček“ 

Larghetto affettuoso
Allegro moderato
Andante
Allegro assai-Andante-Allegro assai

Giuseppe Tartini: Sonata za violino v g-molu op. 1 št. 10 -"Didone abbandonata" 

I. Affettuoso
II. Presto
III. Allegro

Carl Orff: CARMINA BURANA, priredba Ana Krstajić 

O fortuna
- Imeratix mundi
- Veris leta facies
- Omnia sol temperat
- Tanz
- Floret Silva
- Estuans interius
- Olim lacus cokueram
- In taberna quando sumus
- Amor volat undique, Dies, nox et omnia - Circa mea pectora - Veni, veni, venias
- V trutini
- Tempus est iocundum
- DulcissimeVSTOPNICE

Cena vstopnic: 18,00 €, 16,00 € študenti in upokojenci. 

Več informacij o nastopajočihhttps://tartini.eu/si/

Nakup vstopnic: uro pred začetkom prireditve na blagajni Avditorija Portorož in na spletu www.avditorij.si.


Organizatorji: Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, Veleposlaništvo Republike Srbije, Občina Piran, Avditorij Portorož.