25. Festival slovenskega filma Portorož - Portorož in Piran
Show menu

Dogodki

25. Festival slovenskega filma Portorož
Festival bo potekal na treh prizoriščih - v Avditoriju Portorož, Gledališču Tartini Piran ter Monfortu.
Datum
25.10.2022 - 30.10.2022 ()
Lokacija
Avditorij Portorož – Portorose, Monfort
Tip
festival
,
film

Festival slovenskega filma je kulturni in strokovni dogodek, na katerem se srečujejo filmski ustvarjalci, strokovna javnost, poslovni partnerji in ljubitelji filma.

Več informacij: www.fsf.si/2022/

⇒ Program in urnik festivala: Urnik_25_FSF_Portoroz.pdf

⇒ Prizorišča: Dvorana Avditorija in razstavišča Monfort se odpreta uro pred prvo projekcijo in zapreta po začetku zadnje. Blagajna v Gledališču Tartini Piran se odpre eno uro pred dogodkom.

⇒ Nakup vstopnic: https://avditorij.kupikarto.si/


Festival slovenskega filma (FSF) je pregled nove avdiovizualne produkcije, ki se zaključi s podelitvijo nagrad za najvidnejše dosežke in ustvarjalce. Festival je naslednik Tedna domačega filma v Celju, ustanovljenega v sedemdesetih letih 20. stoletja, ki se je po osamosvojitvi preimenoval v Slovenski filmski maraton in preselil v Portorož, nato pa je naslednje leto prevzel sedanji naziv. Je vsakoletno srečanje, na katerem se v šestih zaporednih dneh odvrti sveža produkcija igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih, celovečernih, srednjemetražnih in kratkih filmov. Po projekcijah se ob prisotnosti številnih filmskih ustvarjalcev zvrstijo novinarske konference in pogovori o filmih; pomemben poudarek pa ima tudi strokovni program festivala s tematskimi konferencami, filmskimi delavnicami ter koprodukcijskimi srečanji in mednarodnim sodelovanjem. Na festival so povabljeni različni gostje iz Slovenije in tujine, prav tako pa je poskrbljeno za sprostitev, saj je festival namenjen tudi neformalnemu druženju, ki je pomemben vir pretoka informacij tako med filmskimi ustvarjalci kot tudi ostalo javnostjo.

Festival se zaključi s slovesno podelitvijo nagrad Vesna. Vesna simbolizira priljubljenost junakinje iz legendarnega istoimenskega filma, ki ga je leta 1955 režiral František Čap. Češki režiser danes predstavlja enega stebrov zgodovine slovenskega filma in je svetel primer evropske kulturne povezanosti in odprtosti slovenske filmske produkcije. Festival povezuje nove pristope mlade generacije avtorjev z izročilom velikih imen slovenske filmske zgodovine, ki pa je vedno bolj povezana z evropsko filmsko ustvarjalnostjo.

Slovenski filmski center v sodelovanju s filmskimi strokovnimi društvi na festivalu vsako leto podeli nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo filmskega ustvarjalca, ki nosi ime po pionirju dokumentarnega filma.

Med drugim izvemo, da FSF Portorož v svoji 25. ediciji zre iz morskih globin na površje


Tako kot celoten festival je tudi letošnja celostna podoba, ki jo je zasnoval oblikovalec Blaž Krump, povezana z elementom morja. Če smo lani plavali na površju valov, se bomo letos potopili pod gladino. S pogledom, uprtim navzgor, je lebdeče sonce videti kot žarek projektorja v kinu. Pri tem pogled objektiva ujame tisto, kar je prostemu očesu pogosto nevidno: lom svetlobe, ki je v grafični podobi stiliziran in izpostavljen z grafičnimi elementi odsevnosti. Tudi film ima moč, da pokaže in izpostavi neopazno, nevidno. Zato se zdi, da iz morskih globin na nek način zremo tudi v prihodnost – mogoče tudi v prihodnost slovenskega filma?


Org.: Slovenski filmski center, javna agencija RS