24. Festival slovenskega filma Portorož - Portorož in Piran
Show menu

Dogodki

24. Festival slovenskega filma Portorož
Festival slovenskega filma je kulturni in strokovni dogodek, na katerem se srečujejo filmski ustvarjalci, strokovna javnost, poslovni partnerji in ljubitelji filma.
Datum
12.10. - 17.10.2021 ()
Lokacija
Avditorij Portorož
Tip
festival
,
film

Festival slovenskega filma (FSF) je pregled nove avdiovizualne produkcije, ki se zaključi s podelitvijo nagrad za najvidnejše dosežke in ustvarjalce. Festival je naslednik Tedna domačega filma v Celju, ustanovljenega v sedemdesetih letih 20. stoletja, ki se je po osamosvojitvi preimenoval v Slovenski filmski maraton in preselil v Portorož, nato pa je naslednje leto prevzel sedanji naziv. Je vsakoletno srečanje, na katerem se v šestih zaporednih dneh odvrti sveža produkcija igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih, celovečernih, srednjemetražnih in kratkih filmov. Po projekcijah se ob prisotnosti številnih filmskih ustvarjalcev zvrstijo novinarske konference in pogovori o filmih; pomemben poudarek pa ima tudi strokovni program festivala s tematskimi konferencami, filmskimi delavnicami ter koprodukcijskimi srečanji in mednarodnim sodelovanjem. Na festival so povabljeni različni gostje iz Slovenije in tujine, prav tako pa je poskrbljeno za sprostitev, saj je festival namenjen tudi neformalnemu druženju, ki je pomemben vir pretoka informacij tako med filmskimi ustvarjalci kot tudi ostalo javnostjo.

Festival se zaključi s slovesno podelitvijo nagrad vesna. Vesna simbolizira priljubljenost junakinje iz legendarnega istoimenskega filma, ki ga je leta 1955 režiral František Čap. Češki režiser danes predstavlja enega stebrov zgodovine slovenskega filma in je svetel primer evropske kulturne povezanosti in odprtosti slovenske filmske produkcije. Festival povezuje nove pristope mlade generacije avtorjev z izročilom velikih imen slovenske filmske zgodovine, ki pa je vedno bolj povezana z evropsko filmsko ustvarjalnostjo.

Slovenski filmski center v sodelovanju s filmskimi strokovnimi društvi na festivalu vsako leto podeli nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo filmskega ustvarjalca, ki nosi ime po pionirju dokumentarnega filma.

Med 12. in 17. oktobrom bo v Avditoriju Portorož in Monfortu potekal 24. Festival slovenskega filma Portorož. Na festivalski spletni strani si že lahko ogledate program, kjer je 54 tekmovalnih filmov: 10 celovečernih filmov, 9 manjšinskih koprodukcij, 2 srednjemetražna, 21 kratkih in 12 študijskih filmov. Za lažje načrtovanje obiska kino predstav uporabite urnik, za spletni nakup vstopnic pa kliknite na https://avditorij.kupikarto.si/.


Programska zloženka

Prebivalci Občine Piran boste tudi letos filme lahko gledali brezplačno oz. boste za ogled plačali le t.i. filmski evro (1 €), ki je novost letošnje edicije festivala: filmski evro je namenjen študentom filmskih smeri na ljubljanski AGRFT in Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici, s katerim jim bo omogočeno bivanje na festivalu. Da bi bili lahko na festivalu prisotni vse festivalske dni, smo uvedli simbolični prispevek 1 evra ob vsaki kupljeni ali prevzeti vstopnici. Filmski evro bo že vštet v ceno vstopnice, ki bo zato tudi nekoliko višja kot pretekla leta, hkrati pa bo ta prispevek potrebno plačati tudi ob prevzemu vstopnic, ki so bile doslej brezplačne (prebivalci Občine Piran.)

Povsem brezplačni pa sta dve matineji v Gledališču Tartini Piran, na katere še posebej vabimo mlade in mlade po srcu:

  • v torek, 12.10., ob 10.00, bo na ogled restavrirana kopija slovenske klasike Tistega lepega dne F. Štiglica, 1962.
    Zgodba je postavljena v primorsko vas, ki je med obema vojnama spadala pod Italijo. Vsi njeni prebivalci so Slovenci, razen italijanskih predstavnikov fašistične oblasti. Sramota vasi so trije bratje, ki so se pridružili fašistom, toda vaščani jih kljub temu obvladujejo in jih zasmehujejo.
     
  • v soboto, 16.10., ob 10.00, bo na ogled pisan izbor šestih sodobnih kratkih animiranih filmov različnih slovenskih avtorjev za najmlajše gledalce: Tako zraste...Petelin, Podlasica, Princ Ki-Ki-Do, Superdo, Povodni mož, Koyaa – Poskočna radirka in Maček Muri – Tekma. 


Cena vstopnic:

Avditorij Portorož in Razstavišče Monfort

REDNA VSTOPNICA    5,00 € *

OTROCI DO 14. LETA, DIJAKI, ŠTUDENTJE, UPOKOJENCI, BREZPOSELNI IN HENDIKEPIRANI NA INVALIDSKIH VOZIČKIH         4,00 € **

PREBIVALCI OBČINE PIRAN   filmski evro  1,00 € ***

*  Velja za vse projekcije.

**  Upokojenci uveljavljajo popust s kartico upokojenca ZPIZa , otroci z zdravstveno izkaznico, študenti in dijaki s študentsko oziroma dijaško izkaznico z nalepko za tekoče šolsko leto ali indeksom. Brezposelni uveljavljajo popust z veljavnim potrdilom oz. odločbo Zavoda RS za zaposlovanje, ki izkazuje status brezposelne osebe, in osebnim dokumentom. Spremljevalci hendikepiranih oseb imajo prost vstop.

***  Prevzem vstopnic za vse projekcije je možen pri blagajni Avditorija in Monforta s predložitvijo osebnega dokumenta.

3 + 1    Z NAKUPOM TREH VSTOPNIC DOBIŠ ČETRTO ZASTONJ****

****  Nakup vstopnic Četrta zastonj je možen samo na blagajni Avditorija Portorož


Filmski evro 
Z letošnjo edicijo festival uvaja filmski evro za študente filma, s katerim želimo študentom filmskih smeri na ljubljanski AGRFT in Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici omogočiti bivanje na festivalu. Da bi bili lahko na festivalu prisotni vse festivalske dni, smo uvedli simbolični prispevek 1 evra ob vsaki kupljeni ali prevzeti vstopnici. Filmski evro bo že vštet v ceno vstopnice, ki bo zato tudi nekoliko višja kot pretekla leta, hkrati pa bo ta prispevek potrebno plačati tudi ob prevzemu vstopnic, ki so bile doslej brezplačne. Poravnali ga bodo tako akreditirani gostje in študentje kot tudi občani občine Piran ter povabljenci na otvoritveno in zaključno slovesnost. Plačila bodo oproščeni le akreditirani novinarji, ki so na festivalskih projekcijah prisotni po službeni dolžnosti.


Več o programu in vstopnicah: www.fsf.si/2021/