Koncert: Orkester rimske filharmonije in Alessandro Quarta - Portorož in Piran
Show menu

Dogodki

Koncert: Komorni orkester rimske filharmonije in violinist Alessandro Quarta
Datum
1.8.2021 (21.00)
Lokacija
Amfiteater Avditorija Portorož
Tip
koncert
,
kultura
,
glasba

Komorni orkester rimskih filharmonikov (I Filarmonici di Roma) je nastal leta 1976 in je v zadnjih desetletjih navdušil tako občinstvo kot kritiško javnost. Med drugim so filharmoniki tesno sodelovali z mednarodno priznanim violinistom in dirigentom Utom Ughijem, ki je eden največjih živečih italijanskih violinistov. Njihov skupni nastop smo lani gostili v sklopu 250. obletnice smrti Giuseppeja Tartinija. Na tokratnem koncertu se bodo predstavili s solistom, violinistom Alessandrom Quarto.

Program koncerta

Giuseppe Tartini (Piran 1692 – Padova 1770): 

Simfonija za godala

Allegro – Andantino – Allegro


Sonata za violino v g-molu »Vražji trilček«

Larghetto – Allegro – Andante. Allegro. Adagio

 

Antonio Vivaldi (Benetke 1678 – Dunaj 1741): iz Sonate v c-molu RV. 83 za violino, violončelo in basso continuo

Allegro

Klavir: Giuseppe Magagnino

Violončelo: Luca Pincini

 

Nino Rota (Milano 1911 – Rim 1979): Suite “Amarcord, La Dolce Vita, 8 e Mezzo”

Astor Piazzolla (Mar del Plata 1921 – Buenos Aires 1992):  

Oblivion

Fracanapa

Libertango


ALESSANDRO QUARTA Violinist, multiinstrumentalist in skladatelj

Televizija CNN ga je leta 2013 razglasila za glasbenega genija. Leta 2017 je v palači Montecitorio prejel nagrado za Najbolj izstopajočega italijanskega mojstra na svetu na glasbenem področju. Izjemen uspeh je dosegel za skladbo Dorian Gray, ki jo je napisal, aranžiral in premierno izvedel v živo s plesalcem Robertom Bollejem. Skladba je sklenila predstavo, s katero so nastopili v Areni v Veroni, v termah Caracalla v Rimu, v gledališču Carlo Felice v Genovi, v areni Pala De Andrè v Ravenni, na Trgu Santissima Annunziata v Firencah in v televizijski oddaji Danza con me na italijanskem programu RAI 1. Na festivalu SANREMO 2019 se je kot mednarodni gost na večer duetov pridružil članom zasedbe Il Volo pri skladbi Musica che resta. Na festivalu Notte della Taranta (v živo na programu RAI 2) je pred 220.000 gledalci izvedel 4 skladbe, med temi je bila ena lastna stvaritev, posvečena njegovi domovini. Zagotovo nepozabno je bilo njegovo odprtje prvomajskega koncerta leta 2015 v Rimu za violino solo, ki ga je v živo prenašala televizijska mreža Rai.

Violinist, multiinstrumentalist in skladatelj (sodeloval je pri pisanju glasbe za filmski hiši Walt Disney in Rai Cinema) Alessandro Quarta se je glasbeno razvil z znamenitimi svetovnimi dirigenti, kot so Lorin Maazel, Eliah Inbal, Charles Dutoit, Mstislav Rostropovich, MW Chung, Georges Prêtre, Zubin Mehta; z njimi nastopil kot prva violina in igral v najprestižnejših svetovnih dvoranah med velikimi turnejami po Evropi, Ameriki, Kitajski, Japonski ter Bližnjem vzhodu. Kot violinist, skladatelj, multiinstrumentalist in aranžer trenutno sodeluje v mednarodnih projektih z Robertom Bollejem, solisti orkestra Berliner Philharmoniker in Državnega simfoničnega orkestra Rai iz Torina, z godalnim kvartetom Quartetto d'archi del Teatro alla Scala, s solisti orkestra Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, z Dee Dee Bridgewater, Mikeom Sternom, skupino il Volo, Jamesom Taylorjem, Amii Stewart, Toquinhom in številnimi drugimi mednarodnimi umetniki. Po uspehu, ki ga je dosegel s svojima prvima albuma One More Time (2010) in zlasti z avtobiografskim Charlot (2014), je leta 2019 predstavil svoj poklon skladatelju Astorju Piazzolli: Alessandro Quarta plays Astor Piazzolla. Album je že nominiran za Grammyja.

Alessando Quarta igra na violino Alessandra Gagliana – redek inštrument iz leta 1723 (»ex Principe della famiglia Clelia Biondi«), na violino Giovannija Battiste Guadagninija, biser iz leta 1761, in na violini Ezia Di Labia, ki sta ju poslikala znameniti scenograf Emanuele Luzzati in pisatelj Pino Cacucci.


Vstopnice po 16 € ter 14 € za študente in upokojence so naprodaj pri blagajni Avditorija ter preko spleta.

Organizatorji: Občina Piran v sodelovanju z Avditorijem Portorož.

Foto: http://www.ifilarmonicidiroma.it