SAFET ZEC - Razstava slik, OBJEMI in EKSODUS - Portorož in Piran
Show menu

Dogodki

SAFET ZEC - Razstava slik, OBJEMI in EKSODUS
Od konca marca bodo na osmih prizoriščih na ogled slike mojstra Safeta Zeca, kar bo njegova največja samostojna razstava v Sloveniji doslej.
Datum
26.3. - 30.6.2021 (10.00-18.00)
Lokacija
Portorož, Piran
Tip
razstava

O RAZSTAVI

Zec je cikla Objemi in Exodus ustvarjal zadnjih 20 let, navdahnjen z globokim spoštovanjem do sočasnih tragičnih dogajanj, zlasti do tragedije v Srebrenici, do žalostne ljubezenske zgodbe Boška in Admire (imenujejo ju sarajevska Romeo in Julija) in do sodobne globalne migrantske problematike s poudarkom na otrocih kot najbolj nedolžnih žrtev. Razstavo spremlja večjezični katalog z zapisi Giandomenica Romanellija in Nives Marvin, oblikovala ga je Hana Zec.

Zecova dela bodo postavljena na kar osmih lokacijah z veliko kulturno, arhitekturno in zgodovinsko vrednostjo. Gre za Gledališče Tartini Pirankrstilnico Janeza Krstnikacerkve Marije Zdravjasv. Petrasv. Roka in sv. Marije TolažniceTartinijevo hišo ter nekdanje skladišča soli Monfort v Portorožu, s čimer smo s projektom povezali oba kraja.

Cikel Objemi: mojster posveča 37 slik tragični zgodbi Boška in Admire, imenujejo ju tudi sarajevska Romeo in Julija. Dela bodo na ogled na sedmih lokacijah v starem mestnem jedru Pirana.

Cikel Exodus: mojster posveča 13 slik nesmislu vojne in žalostnim usodam sodobnih  migrantov. Dela so nedavno prišla iz Srebrnice, razstavljena so bila v Memorialnem centru Srebrenica ob 25. letnici genocida. Cikel Exodus bo na ogled v kamniti dvorani nekdanjega skladišča soli Monfort.

V načrtu je tudi bogat spremljevalni program razstave, ki bo prilagojen veljavnim ukrepom in bo vključeval posebna vodstva po razstavi, glasbo, gledališče (scenarij za monodramo je napisal Tone Partljič), balet, predavanja Mirovnega inštituta, filozofska predavanja in okrogle mize. Več informacij sledi.SAFET ZEC, življenjepis

Zec (1943, Rogatica, BiH) je diplomiral in končal slikarsko specialko na beograjski akademiji in je bil že v osemdesetih letih uveljavljen tudi v tujini. Leta 1992 se je zaradi vojne preselil iz Sarajeva v Videm (Udine) in kasneje v Benetke. Ves ta čas ustvarja slike in grafike, ki jih je  predstavil na več kot sto razstavah v Evropi in ZDA ter je prejel številne nagrade (med drugimi leta 2007 Orden za umetnost in književnost Republike Francije in naziv Vitez umetnosti).

»Želim, da moja umetnost prispeva h krepitvi nujno potrebne moralne prenove, ki edina lahko razbije ta neznosni zastor brezbrižnosti,« je o svojem delu dejal Safet Zec.

VSTOPNICE

Prodajna mesta: Nekdanje skladišče soli Monfort, Gledališče Tartini Piran, Tartinijeva hiša.

Urnik razstave in prodajnih mest: Od torka do nedelje, od 10.00-18.00. Ob ponedeljkih zaprto.

Prodaja vstopnic bo potekala tudi preko spleta na www.portoroz.si.

Cena vstopnice: 8 € za ogled vseh lokacij (popust z identifikacijo za študente in upokojence 4 €, za skupino 10 oseb in več 5 €), 3 € za ogled na posamezni lokaciji.

Vstop v cerkve je brezplačen.


Organizatorji: Obalne galerije Piran, TA Maona Piran, Društvo Prijatelji zakladov sv. Jurija Piran. 

Soorganizatorji: Občina Piran, Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, Župnija Piran, Avditorij Portorož-Portorose, Turistično združenje Portorož.


*Foto 1: Barka, poliptih, 2017, tempera na papirju in platnu, 340 x 1100 cm (Francesco Allegretto)

*Foto 2: Barka - detajl (Francesco Allegretto)