SAFET ZEC - Razstava slik, OBJEMI in EKSODUS - Portorož in Piran
Show menu

Dogodki

SAFET ZEC - Razstava slik, OBJEMI in EKSODUS
Od konca marca bodo na osmih prizoriščih na ogled slike mojstra Safeta Zeca, kar bo njegova največja samostojna razstava v Sloveniji doslej.
Datum
26.3. - 26.9.2021 (10.00-18.00, ponedeljki zaprto.)
Lokacija
Portorož, Piran
Tip
kultura
,
razstava

O RAZSTAVI

Zec je cikla Objemi in Exodus ustvarjal zadnjih 20 let, navdahnjen z globokim spoštovanjem do sočasnih tragičnih dogajanj, zlasti do tragedije v Srebrenici, do žalostne ljubezenske zgodbe Boška in Admire (imenujejo ju sarajevska Romeo in Julija) in do sodobne globalne migrantske problematike s poudarkom na otrocih kot najbolj nedolžnih žrtev. Razstavo spremlja večjezični katalog z zapisi Giandomenica Romanellija in Nives Marvin, oblikovala ga je Hana Zec.

Zecova dela bodo postavljena na kar osmih lokacijah z veliko kulturno, arhitekturno in zgodovinsko vrednostjo. Gre za Gledališče Tartini Pirankrstilnico Janeza Krstnikacerkve Marije Zdravjasv. Petrasv. Roka in sv. Marije TolažniceTartinijevo hišo ter nekdanje skladišča soli Monfort v Portorožu, s čimer smo s projektom povezali oba kraja.

Cikel Objemi: mojster posveča 37 slik tragični zgodbi Boška in Admire, imenujejo ju tudi sarajevska Romeo in Julija. Dela bodo na ogled na sedmih lokacijah v starem mestnem jedru Pirana.

Cikel Exodus: mojster posveča 13 slik nesmislu vojne in žalostnim usodam sodobnih  migrantov. Dela so nedavno prišla iz Srebrnice, razstavljena so bila v Memorialnem centru Srebrenica ob 25. letnici genocida. Cikel Exodus bo na ogled v kamniti dvorani nekdanjega skladišča soli Monfort.

V mesecu septembru napovedujemo dve ponovitvi uprizoritve v gledališču Giuseppe Tartini v Piranu:

"Premišljevanja" cikla Objemi Safeta Zeca, 15. 9. in 23. 9. 2021 ob 19.00.


Scena: Safet Zec
Scenarij: Tone Partljič
Režija: Ivan Loboda
Monolog: Mojca Partljič
Glasba: Jure Lesar, Denis Horvat, Luka Mrdakovič
Balet: Eva Tancer, Siniša Bukinac
Tehnika in osvetlitev: Avditorij Portorož
Producenta: Maona d.o.o. in Društvo Esko

SAFET ZEC, življenjepis

Zec (1943, Rogatica, BiH) je diplomiral in končal slikarsko specialko na beograjski akademiji in je bil že v osemdesetih letih uveljavljen tudi v tujini. Leta 1992 se je zaradi vojne preselil iz Sarajeva v Videm (Udine) in kasneje v Benetke. Ves ta čas ustvarja slike in grafike, ki jih je  predstavil na več kot sto razstavah v Evropi in ZDA ter je prejel številne nagrade (med drugimi leta 2007 Orden za umetnost in književnost Republike Francije in naziv Vitez umetnosti).

»Želim, da moja umetnost prispeva h krepitvi nujno potrebne moralne prenove, ki edina lahko razbije ta neznosni zastor brezbrižnosti,« je o svojem delu dejal Safet Zec.

VSTOPNICE

Prodajna mesta: Nekdanje skladišče soli Monfort (kamnita dvorana), Gledališče Tartini Piran, Tartinijeva hiša.

Urnik razstave in prodajnih mest: Od torka do nedelje, od 10.00-18.00. Ob ponedeljkih zaprto.

Prodaja vstopnic tudi preko spleta na www.portoroz.si.

Cena vstopnice: 8 € za ogled vseh lokacij (popust z identifikacijo za študente in upokojence 4 €, za skupino 10 oseb in več 5 €), 3 € za ogled na posamezni lokaciji.

Vstop v cerkve je brezplačen.


IZPOSTAVLJAMO

Skupine nad 10 ljudi je potrebno OBVEZNO najaviti na maona@maona.si  

Razstava je na ogled na osmih razstaviščih in je hkrati intinerar skozi našo stavbno dediščino, ki v Piranu zajema štiri cerkve in krstilnico, Gledališče Tartini (v slogu secesije), Tartinijevo hišo (v baročnem slogu) in v Portorožu nekdanje skladišče soli Monfort (iz 19. st.).

Cena vstopnic: za tri razstavišča 8 €

Ogled razstave na petih razstaviščih je brezplačen.

Cena vstopnic s popustom za dijake, študente in upokojence: za tri razstavišča 4 €.

Otroci do 12. leta v spremstvu staršev si razstavo lahko ogledajo brezplačno.


Organizatorji: Obalne galerije Piran, TA Maona Piran, Društvo Prijatelji zakladov sv. Jurija Piran. 

Soorganizatorji: Občina Piran, Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, Župnija Piran, Avditorij Portorož-Portorose, Turistično združenje Portorož.

Več informacij: https://safetzec.maona.si/

*Foto 1: Barka, poliptih, 2017, tempera na papirju in platnu, 340 x 1100 cm (Francesco Allegretto)

*Foto 2: Barka - detajl (Francesco Allegretto)