Mednarodna skupinska razstava Selfie/sh/Me - avtoportreti - Portorož in Piran
Show menu

Dogodki

Mednarodna skupinska razstava Selfie/sh/Me - avtoportreti
Performance in odprtje mednarodne razstave
Datum
20.12.2019 - 15.3.2020 ()
Lokacija
Mestna Galerija in Galerija Hermana Pečariča Piran
Tip
razstava

Galerija Herman Pečarič, 18.00: Performans Rudine Xhaferi: Continuing to triptych, 2001 

Mestna galerija, 19.00Odprtje razstave

 Trajanje: 20. 12. 2019 ‒ 15. 3. 2020

 Avtoportret sodi v železni repertoar motivov pretekle, a tudi sodobne likovne umetnosti. Samoupodobitev je sredstvo, s katerim so se umetniki predstavljali drugim tako pred kot po izumu fotografije, in tako je tudi danes, s pomočjo novih medijev. Strast po samoupodabljanju, nekdaj privilegij ustvarjalnosti izbranih posameznikov, je s pomočjo novih tehnologij prevzela tako rekoč vsakega izmed nas. Naša podoba se s pomočjo samosprožilca bliskovito prenaša s pametnih telefonov do socialnih omrežij, ves čas smo priča pravi bulimiji insceniranih samoupodobitev.


Mednarodna skupinska razstava Selfie/sh/Me, avtoportreti govori o umetniškem avtoportretu danes, o identiteti v času selfijev; to je priložnost za raziskovanje drugačnosti v nas samih in v odnosu do drugih skozi dela sodobnih vizualnih ustvarjalcev. Naslov je skovanka angleških besed self-portrait (avtoportret), selfish (sebičen) in selfie (selfi, sebek).

Likovni kritiki iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Kosova in Slovenije so izbrali umetnike, ki v svojih opusih obdelujejo omenjeno motiviko: Arta Agani (Republika Kosovo): Rudina Xhaferi, Artan Hajrullahu; Majda Božeglav Japelj (Slovenija): Gani Llalloshi, Ira Niero MarušičNadežda Elezović (Hrvaška): Metka K. SnojPetar ĐakulovićTomazzo Gallina (Tomislav Ćurković)Aurora Fonda (Italija): Paolo PretolaniFabio De MeoCarolina OlivieriMarko Košan (Slovenija): Stanislav MakucSašo VrabičNives Marvin (Slovenija): Metod FrlicMiriam Elettra VaccariVasja Nagy-Hofbauer (Avstrija): Jenny RovaManuel Carreon LopezAna Papež (Slovenija): Tea Curk SortaMatjaž BorovničarChiara Pirozzi (Italija): Moio&SivelliMaddalena MoneTatjana Sirk (Slovenija): Jurij KalanAleksander VeliščekBreda Škrjanec (Slovenija): Uršula BerlotEva PetričSabrina Zannier (Italija): Lorena MaticWalter Criscuoli. V katalogu, ki vsebuje reprodukcije umetniških del in zapise kritikov, je uvodni esej na temo avtoportreta napisal Marco Apollonio, filozof in pisatelj iz Kopra, eden najzanimivejših predstavnikov novega vala pripovedništva v tem prostoru.

Razstava je postavljena v dveh osrednjih piranskih galerijah, Mestni galeriji in Galeriji Hermana Pečariča, kjer se v navezavi s stalno zbirko likovnih del pojavljajo tudi trije avtoportreti Hermana Pečariča (1908– 1981), piranskega  slikarja, ki je v sodobno dojeti realistični formi znal istrsko motiviko približati širokemu krogu ljubiteljev umetnosti tega prostora. Sestavni del razstave je tudi izbor po spletu poslanih selfijev sledilcev razstavne dejavnosti Obalnih galerij Piran.

 

Informacije in organizacija: dr. Majda Božeglav Japelj, majda.bozeglav-japelj@obalne-galerije.si

T 051 362 948

www.obalne-galerije.si