Razstava na prostem: Male štorije naše dediščine - Portorož in Piran
Show menu

Dogodki

Razstava na prostem: Male štorije naše dediščine
»Male štorije naše dediščine« z motivi vsakdanjega življenja, kulture in običajev istrskega območja nekoč so nastale leta 2017 v sklopu društva Anbot Piran. Da bi spomin nanje ne bi zbledel, je utrinke v objektiv ujel mojster fotografije Ubald Trnkoczy.
Datum
5.10.2019 - 5.10.2020 ()
Lokacija
Arkade Bernardin
Tip
izobraževanje
,
razstava
,
splošno

Odprtje razstave: v soboto, 5. oktobra, ob 18h  

»Male štorije naše dediščine« z motivi vsakdanjega življenja, kulture in običajev v Istri nekoč je v svoj objektiv ujel fotograf Ubald Trnkoczy. Prizori s fotografij so postavljeni v izvirne ambiente, kar dodatno oplemeniti duh bogate preteklosti naših krajev.

Na obmorski promenadi med Piranom in Portorožem se bodo pred oboki Bernardina družili in predstavljali člani društev, ki si prizadevajo ohranjati bogato kulturno dediščino preteklosti.

Na slavnostni prireditvi se bodo predstavili: Društvo Anbot Piran in Folklorno društvo Val Piran s prikazom »Malih štorij naše dediščine«, Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran/La ComunitàdegliItaliani Giuseppe Tartini Pirano, skupina »Solinarska družina« s sporočilom, da je Piran zrasel na soli, skupina »Iz Tartinijevega časa/«Al tempo di Tartini« s glasbeno skupino Universitas Recens s poklonom slavnemu violinistu in Društvo Rosa Klementina, ki v razkošnih oblačilih obuja manira sofisticiranih turistov izpred 100 let. Prireditev bo povezovala Irena Dolinšek. 

Foto: Ubald Trnkoczy, Društvo Anbot Piran.

Organizatorji: Društvo Anbot Piran, Comunità degli Italiani Giuseppe Tartini Pirano / Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Pirano, Društvo Rosa Klementina, Turistično združenje Portorož, Hoteli Bernardin.

V galeriji so na ogled fotografije:

1. V slovenski Istri je doma najboljše deviško oljčno olje. V času obiranja oljk tudi ženske pomagajo pri delu. 

Namig: Okusite ekološko pridelano oljčno olje na Kmetiji Gramona in uživajte ob razgledu na Sečoveljske soline, obiščite Ekokmetijo Forte na piranskem podeželju ali se popeljite s starodobniki na nepozabno vintage kulinarično doživetje Lisjak po oljčnikih v slovenski Istri.

2. Piranske gospodinje so včasih prale perilo kar na trgih ob mestnih vodnjakih. 

Namig: Obiščite Piran in se pridružite 90-minutnemu vodenem ogledu mesta z lokalnim vodnikom, ki vam bo predstavil vse pomembne in skrite kotičke mesta ali pa se na odkrivanje mestnih vodnjakov podajte po zgodovinski poti s pomočjo interaktivne aplikacije Nexto.

3. V zaledju Istre je doma ruj – grmičevje, ki se jeseni obarva v živordeče barve. Nekoč so ga uporabljali za barvanje tkanin.

Namig: Odpravite se na vinsko doživetje ob nepozabnem sončnem zahodu v zaledju slovenske Istre ali pa raziščite skrite kotičke gozdov in se podajte na Lov na tartufe. Odkrijte šarm in lepote Istre, ki se skrivajo v vrhunskih vinih največje istrske kleti Vinakoper - Pridite zgodbam Istre do dna!

4. Voda je bila za Pirančane življenjskega pomena, zlasti v sušnih obdobjih. Ker so redno obiskovali mestne vodnjake, so ti postali pomemben kraj za druženje.

Namig: Danes se domačini družijo na številnih dogodkih ter v najljubših mestnih gostilnah in kavarnah.

5. “Mora” je zelo glasna družabna igra prstov in števil, ki jo v Istri še danes igrajo ob posebnih priložnostih.

Namig:
Vabimo vas na novodobno družabno igro Izginotje Tartinijeve violine, ki je prepletena s številnimi miselnimi in praktičnimi izzivi. Si upate sprejeti izziv in se podati na vznemirljivo pustolovščino? 

6. V Piranu so sveže ribe prodajali na Ribiškem trgu tik ob mandraču.

Namig: Privoščite si oddih tik ob Piranskem mandraču v Vili Piranesi in se podajte na morsko doživetje z Vintage Boat Tours.

7. V "škveru" na koncu Jernejevega kanala v Seči še danes obnavljajo lesena plovila na tradicionalen način.

Namig: Le nekaj korakov od škvera se lahko podate na Nepozaben dan v Ribogojnici Fonda, zanimivo doživetje z vodenim ogledom ribogojnice in školjčišč Fonda. Med plovbo vam bodo razkrili veliko ribogojskih in morskih skrivnosti ter zakaj je Piranski brancin Fonda tako poseben in izjemnega okusa.

8. "Šavrinke" - dekleta in žene, ki so vsak dan oskrbovala obalna mesta z doma pridelano hrano. 

Namig: Spoznajte pristno istrsko zaledje - oljke, lokalno kulinariko in zelišča. Okusite lokalne dobrote, odkrijte zakladnico zelišč, družite se z domačimi živalmi in si pripravite tipično istrsko pojedino.

9. V strunjanskih nasadih spomladi bogato obrodi avtohtona, kulinarično slastna, zdravilna artičoka.

Namig: V maju lahko na Prazniku artičok v Strunjanu okusite dobrote iz artičok in se udeležite vodenj skozi nasade artičok. Sprehodite se po Krajinskem parku Strunjan v spremstvu vodnika in odkrijte več o solinah in tradicionalnem postopku pridobivanja soli, o laguni in klifu z morjem.
Razstavo so omogočili: Društvo Anbot Piran, Turistično združenje Portorož, Hoteli Bernardin in Okolje Piran.