Piranski dnevi arhitekture 2019 - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Dogodki

Piranski dnevi arhitekture 2019
Mednarodna arhitekturna konferenca.
Datum
23.11.2019 (9.30-18.30 in 20.00)
Lokacija
Avditorij Portorož in Razstavišče Monfort, Portorož
Tip
izobraževanje
,
splošno

37. mednarodna arhitekturna konferenca Piranski dnevi arhitekture 2019

O konferenci: Pobudnik in dolgoletni predsednik organizacijskega odbora konference je bil arhitekt prof. Vojteh Ravnikar (1943–2010). Od leta 2008 jo vodi in organizira generacija mlajših arhitektov. Namen konference je ovrednotiti tekoče arhitekturne trende in predstaviti najbolj inovativne ideje arhitekturne in prostorske produkcije, ki na sodoben način spoštujejo lokalni kontekst in podpirajo kulturno raznolikost. PDA konferenco vsako leto spremlja tudi vrsta arhitekturnih razstav. Med njimi je najpomembnejša mednarodna razstava za prestižno nagrado Piranesi.

Zaradi poplavljanja morja, ki je uničilo instalacije v Gledališču Tartini, so PDA predavanja prestavljena v Avditorij Portorož, Senčna pot 8a, Portorož. 

Sobota, 23. november 2019

ob 10. uri, Avditorij Portorož: konferenca

ob 19. uri, bivše skladišče soli Monfort, Portorož: podelitev nagrade in odprtje razstave Piranesi

Častni pokrovitelj je minister za kulturo mag. Zoran Poznič.

TEMA: Prenova: iz starega v novo življenje
Eden najlepših pričevalcev plastenja zgodovine – bazilika v Sirakuzah – dokazuje, da novo lahko prerašča staro, ne da ob tem zabriše sledove preteklosti. Novi tempelj pušča staremu, da ostaja gradnik novih zidov in prenaša zgodbe davne preteklosti nam, ki v njih živimo danes. Zgodovina ni vedno le brisala vsega predhodnega in rezala vezi s preteklostjo. Pogosto se skozi slojevitost plasti in elementov razkriva življenje naše dediščine in naših prednikov, zapisano v arhitekturo. Tako ostajajo naše vezi s prostorom in minulim časom žive, ustvarjajo našo identiteto in nam obenem omogočajo našo drugačnost in razvoj.
 
Vprašanje, ki si ga zastavljamo, je, kako živeti s to preteklostjo. Kako jo začutiti, prepoznati in vrednotiti? Kako živeti z njo in v njej danes, ko so se časi od njenega nastanka tako zelo spremenili? In zakaj jo sploh ohranjati? Kako vnašati vanjo naš čas, kako jo prilagajati, transformirati, interpretirati ali ponovno uporabiti? Obstaja veliko različnih poti, pojavljajo se vedno novi koncepti in prav v soočenju vseh različnih časovnih premen je izziv, ki ga takšni projekti prinašajo.

Za vse goste PDA konference je v soboto zjutraj ob 9:15 in 9:30 uri organiziran avtobusni prevoz z avtobusne postaje Piran do Avditorija Portorož.

Odprtje razstave in podelitev nagrade Piranesi 2019 bo v razstavišču Monfort ob 19:00 uri, torej eno uro prej kot je bilo napovedano v programu. Iz Monforta do Pirana bo v soboto ob 21:45 in 22:00 organiziran avtobusni prevoz.

 Več informacij in popravek programa je na http://www.pida.si/program.