1 Rojstna hiša - Portorož in Piran

1 Rojstna hiša

Tartinijeva rojstna hiša v Piranu

Tartinijev oče Giovanni Antonio je bil Florentinec, ki se je kot trgovec predvidoma 1678 priselil v Piran in se leta 1685 poročil z mlado Catterino Zangrando. Po poroki sta se mladoporočenca preselila v gotsko hišo tik ob notranjem starodavnem mandraču, ki so ga kakih 200 let zatem zasuli in uredili Tartinijev trg. V majhnem pristanišču je bilo živo, ves čas so pristajali in odhajali čolni, ki so prevažali vse vrste tovora: ribe, sol, oljke, grozdje, vino, sadje, zelenjavo, kutine, žižole, les, kokoši, zajce in druga živila za prodajo na tržnici.

Ob mandraču sta se nahajala skladišče za žito (Fontico dei grani) in zastavljalnica (Monte di Pietà). Na gladini v mandraču sta se zrcalili dve sosednji najlepši stavbi: stara mestna palača in Benečanka s svojimi triforami in kamnoseškimi mojstrovinami. 

Vhod v pristanišče sta varovala dva stolpa, ki sta zaključevala mestno obzidje. Na zunanjem pomolu pred mandračem in stolpom z vrati Sv. Jurija so bile privezane tradicionalne ribiške in tovorne ladje, kot so barkini, bragoci, trabakole, batane, topi, bracere, na odprtem pa so se zasidrale tudi galeje.