Izleti - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Izleti

Izberite dogodivščino!

Podajte se v odkrivanje naravnih lepot in kulturnega bogastva Portoroža in Pirana ter okoliških krajev. Obiščite razgledne točke v bližini in prepustite tok misli pokrajini, ki se razteza pred vami. 

Od morskih zalivov v Sloveniji, na Hrvaškem in Italiji ter ob lepem vremenu preko obmorskih mest vse do dih jemajočih vrhov Alp – nad razgledom ne boste razočarani.

Seveda lahko ostanete tudi v osrčju Pirana, kjer se lahko podate na vodeno dogodivščino iskanja Tartinijeve violine ali izberete drug organiziran ogled. 

S pomočjo mobilne aplikacije Nexto, pa lahko enostavno kar sami raziskujete po poteh zgodovine in kulture, ki vas bo navdušila na vsakem koraku.

Odkrijte vse, kar vam Portorož in Piran z okolico ponujata. Z avtom, kolesom, morskim prevozom ali peš – ustvarite si doživetje po svojem okusu.

Vam ostane nekaj časa? Le kratek izlet vas loči do različnih priljubljenih turističnih točk, kot so na primer Bled, Postojnska jama, Ljubljana ali Benetke.

Istrske vasi

Le nekaj minut vožnje iz Pirana se že lahko sprehajate po starih istrskih vasicah, obdanih z oljčnimi nasadi, vinogradi in sadovnjaki. Strnjeno pozidana Padna je v celoti ohranila značilno podobo tipične istrske vasi, zato je spomeniško zaščitena. Predlagamo sprehod po Boškarinovi poti iz Padne do Nove vasi. 

Lov na tartufe

So tartufi res afrodizijak? Zakaj so pri lovu psi zamenjali prašiče? Ali jih res nabiramo samo zgodaj zjutraj? Tartufar in njegova psička nam bosta odprla vrata v skrivnostni svet tartufov. Skupaj se bomo odpravili v gozd do skritega kotička, kjer bomo, če se nam bo nasmehnila sreča, med koreninami dreves izbrskali dišeči gomolj. Po lovu si bomo privoščili fuže (domače testenine) s tartufi ob kozarčku vina lokalnega vinarja.

Iz Pirana v Benetke z ladjo

Iz Pirana v Benetke odplujte z ladjo! Po 2,5 urni vožnji iz Pirana boste prispeli v Benetke, kjer vam bo vodič razkazal mesto, ki se razprostira na 118 otokih v Beneški laguni. Ogledali si boste tudi delavnico figur iz slovitega muranskega stekla. 

Na voljo boste imeli dovolj časa za nakupe in druge samostojne oglede znamenitosti. Občudovali boste lahko veličastnost trga sv. Marka in znane bazilike, Doževe palače, opevanega mosta »Ponte dei sospiri«, mostu »Ponte Rialto« ter drugih mostov in kanalov.

Po poti dediščine Hrastovelj

Odpravite se na odkrivanje skoraj pozabljenih vaških poti v kraje, kjer so nekoč živele in hodile istrske žene Šavrinke. Naj vas pot zanese v skrivnostne Hrastovlje, kjer vam bodo prijazni domačini predstavili svoje zaklade. Ne le, da se boste razgledali po čudoviti cerkvici iz 12. stoletja, ki je edina v celoti poslikana cerkev v Sloveniji in hrani odlično ohranjen motiv mrtvaškega plesa, z vaškega griča se vam bo pogled odprl na celotno vas. Zlahka zaidete v hram umetnosti, galerijo izvrstnega istrskega umetnika Jožeta Pohlena, kot tudi v osebno zbirko domačina Grozdana Pohlena, ki je skrbno shranil neprecenljive predmete iz življenja domačinov in vojakov naših krajev. Za Istro značilne živalske in rastlinske vrste, ki jih danes srečamo le še izjemoma, vas pričakujejo v parku avtohtonih rastlin in živali. Da pa domov ne boste odšli lačni in praznih rok, se le ustavite v vaški Gostilni Švab in trgovini s suhomesnatimi izdelki ter s seboj odnesite delček zelenega podeželja.

Prisluhnite pticam v Škocjanskem zatoku

Umirite um z umikom v svet ptic in narave v naravni rezervat Škocjanski zatok, ki na 122 hektarjih omogoča sprostitev le korak od mestnega vrveža. Velja za največje polslano mokrišče v Sloveniji z izjemnimi botaničnimi, zoološkimi in krajinskimi posebnostmi. V živalskem svetu po pestrosti najbolj izstopajo ptice, ki so jih v zadnjem desetletju ornitologi opazovali kar 245 vrst, njihovo število pa še vedno narašča. To je več kot 60 % v Sloveniji opazovanih ptic. Poleg ptic pa lahko vaš obisk povežete z druženjem s kamarškimi kobilami Cabi, Rižano in Falisco.

Z ladjico v soline

Zapeljite se z ladjico po čudovitem Piranskem zalivu. Obiščite starodavne Sečoveljske soline, razglejte se po solnih poljih, “kjer sonce ljubi morje in v sol ga spremeni”. Spoznajte življenje solinarjev nekoč in danes. Ugotovite zakaj pravijo, da je Piran mesto, ki je zraslo na soli ter  zaključite voden ogled romantičnega Pirana pred cerkvijo, od koder boste ob lepem vremenu lahko uzrli kar 3 države. Doživite lepote Slovenske Istre na valovih Jadranskega morja! Po želji lahko poldnevni izlet kombiniramo s kosilom v Piranu in drugimi ogledi. Tako iz poldnevnega izleta nastane celodnevni izlet.

Krajinski park Sečoveljske soline

Oglejte si, kako še danes poteka pridelava soli na Leri po stari tradicionalni 700 let stari metodi. Obiščite muzej solinarstva na Fontaniggah in odkrijte, kako so nekoč tam prebivale solinarske družine ali pa preizkusite zdravilne učinke slanice in solinskega blata v edinstvenem SPA-ju na prostem. Ljubitelji ptic lahko odkrijete številne avtohtone  vrste (preko 300 registriranih vrst) ter jih opazujete v pestrem prepletu različnih življenjskih okolij solin. Sečoveljske soline so zanimive v vseh letnih časih. 

Krajinski park Strunjan

Sprehodite se po Strunjanskih solinah. Zavijte na romarsko pot do križa in uživajte v razgledu na Mesečev zaliv z najvišjega klifa na vzhodni Jadranski obali. Blagodejne zemeljske energije vas bodo napolnile z mirom in pozitivno energijo. 

Podvodni svet z ladjico za družine

Motorna ladja Subaquatic je edino plovilo na slovenski obali s katerega si lahko ogledate podvodni svet in istočasno uživate v čudoviti panoramski vožnji. Ladja sprejme do petdeset potnikov, od teh jih po dvanajst izmenično sedi v podpalubju in si med vožnjo skozi velika posebna okna ogleduje morsko dno.

Med vožnjo si je mogoče ogledati geološko sestavo morskega dna, floro in favno priobalnega morskega dna, podmorske previse in nasade morskih školjk. Med vožnjo na relaciji Piran-Fiesa-Strunjan in nazaj lahko občudujete lepo panoramo obale in čudovit pogled na Piran iz morske strani.

Pokopališče školjk Ankaran

Pravi pustolovski izlet za vso družino je obisk Pokopališča školjk v Ankaranu. Del obale, kjer lahko najdete ogromno različnih školjk in polžkov, se nahaja med Ankaranom in Luko Koper. Lokacija, ki je za otroke izjemno zanimiva, je dokaj skrita. Strokovnjaki so tam našli več kot 230 vrst mehkužcev. Med najlepšimi so školjka srčanka, pokrovača, ladinka in polžje hišice čokati volek, Petrovo uho, rožiček, bodičasti volek, pelikanovo stopalce, ... Dokler je ta čudovit košček obale še na voljo, ga velja obiskati. Gotovo bo nepozaben izlet, posebej z otroki.