Blog - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Portorož in Piran, kot ju ne poznate

Najboljši nasveti domačinov in skriti kotički

Verjetno ste že obiskali Portorož in Piran, ali pa se k nam pogosto vračate, česar smo še posebej veseli. Toda ali ste vedeli, da je v bližnji okolici kar nekaj skritih kotičkov, ki jih morda ne boste našli v vsakem turističnem vodiču, a so vsekakor vredni obiska?

Manj znani kotički, ki vas bodo popolnoma očarali

Istrijani se radi pošalimo, da najslajše fige rastejo stran od utrjenih poti. In tako je tudi s kotički, ki morda niso na vrhu klasičnega seznama »must see«, vendar vas bodo popolnoma očarali in presenetili s svojo raznolikostjo.

Soline: v objemu sonca, soli in spominov

Če menite, da je sol le začimba, se motite. Tukaj je sol ... življenje! Če bi zidovi starih solinarskih hišk lahko spregovorili, bi vam z veseljem pripovedovali zgodbe o časih, ko so bile še polne življenja. Čeprav so dnevi pridelovanja soli na območju Fontanigge mimo, vas bo obisk južnega dela Krajinskega parka Soline popeljal nazaj v čas, ko je bila bela sol vredna več kot zlato, zato so jo tudi imenovali »belo zlato«. Na Fontaniggah lahko občudujete obširna solinska polja, ki jih počasi zarašča raznolika vegetacija, prav tako pa boste priča edinstvenim prizorom, ki jih ustvarja tamkajšnje živalsko prebivalstvo, ki si je z leti v solinah ustvarilo svoje domovanje. 

Strunjanski križ in Mesečev zaliv: kjer se stikata zemlja in nebo

Strunjanski križ, ki bdi nad Mesečevim zalivom, ponuja enega najlepših razgledov v širši okolici. Do križa se vije pot skozi slikovite oljčne nasade, na koncu pa razvaja s panoramskim pogledom na Jadransko morje, celoten Tržaški zaliv in na oddaljene Alpe. Vse besede so odveč, zato priporočamo, da se podate na pustolovščino in sanjske razglede odkrijete sami.

Pod strmimi klifi se skriva Mesečev zaliv, ki je dobil ime po svoji edinstveni obliki polmeseca. Umaknite se v mir in tišino, prisluhnite valovom, ki se nežno zibajo ob obalo, ter opazujte, kako sonce počasi zahaja za obzorje. Prepustite se naravni lepoti in pozabite na vsakdanje skrbi.

Sprehod na Šentjane z nagrajujočim razgledom

Če uživate v lagodnem raziskovanju zaledja in želite nekoliko pospešiti svoj srčni utrip, je sprehod na Šentjane pravi balzam za dušo. Tu se razprostira razgled, vreden vsakega koraka – spočijte oči na širinah Jadranskega morja in v razgledih, ki segajo vse do oddaljene hrvaške obale. Oglejte si raznoliko kulturno krajino, ki vas obdaja, občudujte slikovito strunjansko dolino in Seški polotok v objemu Sečoveljskih solin.

Dolina reke Dragonje se vije kot zmaj

Dolina reke Dragonje je kot slikovita razglednica. To območje ponuja dih jemajoče naravne lepote. Govori se, da je reka Dragonja dobila ime po svoji vijugavosti; izhajalo naj bi iz italijanske besede »drago« (zmaj). Davno nazaj je ob reki delovalo kar 40 mlinov, danes pa si lahko ogledate obnovljen Kodarinov mlin (pod Koštabono) in Mazurinov mlin (pod Trsekom). Sprehod zaključite z ogledom fotogeničnih slapov Škrline, ki so dostopni tako peš kot tudi s kolesom.

Vrt kaktusov v Seči

Ste že kdaj sanjali, da bi ujeli košček divje Amerike in ga pripeljali domov? Potemtakem vas bo obisk Vrta kaktusov v Seči popeljal na čisto pravo popotovanje do divjih puščav, ne da bi zapustili slovensko Istro! Oglejte si očarljivo zbirko kaktusov, od miniaturnih in bodičastih do velikih, stebričastih čudes in če vam kateri posebej pade v oči, ga lahko odnesete s seboj domov. Tako boste lahko svoj košček divjine opazovali iz udobja svojega doma.

V neposredni bližini vas bo pričakalo tudi nekaj kosmatincev. Pozdravite osličke, konje in koze, ki domujejo na Seči. Nedaleč stran je tudi znamenita Ribogojnica Fonda, za vrtom kaktusov pa se vije skrita potka, ki vas v slabih 10 minutah popelje na vrh Forma Vive.

Jezeri v Fiesi – sladkovodni ali slani raj?

Kaj dobimo, ko združimo sladkovodno oazo in slano morje? Odgovor se skriva v jezerih v Fiesi. Manjše jezero je sladkovodno, medtem ko je večje jezero od leta 1963 povezano z morjem, zato vas bo presenetilo z mešanico sladke in slane vode. Obe jezeri sta zatočišče za mnoge vrste rastlin in živali.

Širok pas trstičja in obvodno rastlinje nudijo varno zavetje ribam, močvirskim pticam in celo redkim kačjim pastirjem. Čeprav se zdi kot nenavadna kombinacija, je to mesto, kjer se morski in sladkovodni svet prepletata v enkratnem plesu življenja. Zaradi svojega izjemnega pomena za naravo sta bili jezeri Fiesa uvrščeni na seznam najpomembnejše naravne dediščine v Sloveniji.

Do jezer pristopite tiho in previdno, saj se na plavajočih hlodih pogosto sončijo starodavne prebivalke – želve.

Poznate edino slovensko morsko laguno Stjužo?

Če so vam blizu nekoliko drugačna doživetja, vam priporočamo sprehod vzdolž Stjuže, edine slovenske morske lagune. Gre za posebej zaščiteno območje, ki ponuja dom številnim redkim in ogroženim živalskim vrstam. Obiščite ta skriti dragulj in se prepustite opazovanju živahnega življenja, ki se odvija prav pred vašimi očmi.

Kaj boste dodali na svoj seznam?

Upamo, da smo vas z razkritjem manj znanih kotičkov navdihnili in si boste vzeli čas za obisk teh lepot. Saj veste, kaj pravijo … Včasih so najlepše stvari tiste, ki jih najdemo nekoliko stran od utrjenih poti, tam, kjer se lahko zares povežemo z naravo, zgodovino in sami s sabo.

Za navdihujoč konec pa še nam zelo ljub verz Anike Horvat, ki v svoji pesmi ujame edinstven utrip zasanjane primorske pokrajine:

Na koncu večera prižgejo
nebo nad Piranom zaspanim,
kot zvezdnato temno odejo
ogrnejo ga še za eno noč.
In hiše vse tiše kot stare gospe
zehajo glasno, saj čas je že.
In okna zapirajo, pozno je.