Blog - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Spoznajte pristne istrske vasice

Doživite pristnost domačinov in avtentičnost istrske krajine v pisanih vasicah v zaledju Portoroža in Pirana

Poznate tisti občutek, ko odkrijete škatlo, polno starih fotografij in spominov? Tako nekako lahko doživite tudi potovanje po tipičnih istrskih vasicah na podeželju Portoroža in Pirana – vsaka izmed njih je kot skrinja, polna skrivnosti. Edina razlika je ta, da tukaj zgodbe še vedno živijo in z vsakim novim obiskovalcem dobijo novo dimenzijo.

Sledite nam v zaledje priljubljenih počitniških destinacij in odkrijte tisto, kar številni gosti zamujajo – zgodbe skritih vasic, ki morda ne obljubljajo soli in morja, a prinašajo popolnoma drugačno izkustvo in vas zagotovo obogatijo z novimi spoznanji.

Ne pričakujte dolgočasnih vodičev in običajnih turističnih informacij. Za vas smo namreč pripravili sveže in živahne nasvete, kako preživeti nepozabne trenutke v teh skritih istrskih kotičkih.

Padna: raj za ljubitelje miru in razgledov

Padna, slikovita vasica v zaledju slovenske Istre, je kot nalašč za vse ljubitelje miru, narave in avtentičnih doživetij. Leži na griču, sredi neokrnjene narave, kjer se oljčni nasadi prepletajo s trtami in divjim rožmarinom. Skozi vasi se vijejo uličice, ki vas popeljejo mimo kamnitih hiš s tipičnimi istrskimi kamnitimi balkoni, imenovanimi baladurji. Prava paša za oči!

Tukaj se zdi, kot da čas teče počasneje. V Padni lahko pozabite na vsakdanji vrvež in se prepustite čarom avtentičnega podeželskega življenja. Podajte se na sprehod do cerkve sv. Blaža, ki vas bo očarala s svojo arhitekturo, kjer boste lahko občudovali osupljive freske in arhitekturne detajle. Legenda pravi, da so Padenci zgradili zvonik z denarjem od prodaje blitve. Še danes jo prodajajo po okoliških vaseh in po Istri, posvečen pa ji je celo praznik olja in bledeža. Če se boste povzpeli do razgledne točke v Padni, vas čaka spektakularen pogled na morje in okoliške vinograde. Verjemite, ta kraj je resnično "instagramabilen"!

Če se vam od raziskovanja oglasi lakota, vam toplo priporočamo obisk Restavracije Gold Istra, kjer pripravljajo najboljše jedi iz tartufov.

Sv. Peter (Tonina hiša): kjer se umetnost prepleta z naravo

V Sv. Petru vas pričakuje prava zgodovinska in etnološka poslastica – etnografska zbirka Tonina hiša. Zavrtite čas nazaj in odkrijte življenje, kot je nekoč bilo. Ob obisku se boste počutili, kot da ste zakorakali v časovni stroj in se znašli v časih, ko je bilo življenje preprostejše, a polno bogatih doživetij. Spoznali boste, kako so se nekoč pripravljale tipične istrske jedi, kako so pridelovali oljčno olje in kako je bilo videti tipično kmečko življenje.

A to še ni vse, Sv. Peter je druga vasica v nizu, ki vas bo očarala s čudovitim razgledom na okoliško pokrajino, zato ne pozabite vzeti s seboj fotoaparata in izkoristiti priložnosti za nepozabne posnetke!

Napolnite pljuča v Sečoveljskih solinah

Sečovlje vas bodo očarale s svojim naravnim rezervatom, kjer boste našli spokojnost in z lahkoto pobegnili od vsakdanjega vrveža. Sprehodite se po solinah in opazujte, kako sončni žarki ustvarjajo čudovite igre barv na površini morja. Solinarji, ki so stoletja pridelovali sol v teh bazenih, so ustvarili edinstven habitat, ki danes služi kot dom za številne rastline in živali, vključno z redkimi vrstami ptic. Če si želite prave pustolovščine, se na pot odpravite s kolesom in raziskujte skrite kotičke tega čarobnega kotička.

Strunjan: biser, ki bo ukradel vaše srce

Strunjan je pravi raj za vse ljubitelje narave. Očaral vas bo s svojim slikovitim obalnim pasom in neokrnjeno naravo. Obiščite Strunjanski klif, ki z višine 80 metrov ponuja izjemne razglede na spokojno modrino morja, na Mesečev zaliv in oddaljene Alpe. Vreden ogleda je tudi Krajinski park Strunjanske soline z edino morsko laguno v Sloveniji, imenovano Stjuža.

Skok v preteklost v Kapelučini hiši

Nova vas je majhna in simpatična vasica nad Dragonjo. Tam vas pričaka skrita zakladnica – Kapelučina hiša, kjer je urejen vaški muzej, poimenovan po zadnji gospodinji Ančki Kapeloča. V kamniti hiši je na ogled etnološka zbirka predmetov, ki so se uporabljali v kmečkem življenju. Nova vas je pravi kraj za vse, ki si želijo izkusiti nekaj drugačnega in neobičajnega.

Če vas ob raziskovanju Nove vasi popade lakota, priporočamo obisk restavracije Na burji, kjer vas bodo okusi dobesedno odpihnili.

Edinstveno izkušnjo vam lahko ponudijo tudi vinske degustacije in degustacije oljčnega olja na podeželju. Ponudniki, kot so Kmetija Mahnič v Dragonji, Družina Pucer in oljčno olje Padnjec, družina Forte v Sv. Petru, Pucer z vrha (degustacija vina), Družina Grižon v Padni in Žiber, vas bodo sprejeli odprtih rok in src.

Zagotovo smo vas spodbudili, da ob naslednjem obisku Portoroža in Pirana zavijete tudi v njuno podeželje. Kdo ve, morda boste našli svojo najljubšo vasico in se z veseljem vedno znova vračali tja.

Toplo vam priporočamo, da se podate na pustolovščino in vse lepote izkusite sami. Zakaj? Ker se prave zgodbe ne berejo, temveč doživijo. Kaj je lepšega kot sesti v lokalno gostilno, naročiti kozarec domačega refoška in načrtovati svojo naslednjo zgodbo?