Zgodba o 700 let stari tradiciji
Na koncu Piranskega polotoka odkrijte mesto, kjer 700-letna tradicija solinarstva prežema vsak kotiček. Piran je kraj, kjer se dediščina pridobivanja soli prepleta z bogatimi zgodbami iz ozkih uličic in s slikovitimi razgledi na slovensko morje.
Zima v Piranu, poletje v Sečovljah
Poleg imenitnih stavb bogatih trgovcev in pomorcev so pravo podobo srednjeveškega Pirana ustvarjale skromnejše mestne hiše, v katerih so živele solinarske družine. 23. aprila, na dan Svetega Jurija, so se solinarji z družinami preselili v soline, prvič omenjene že leta 804. Do konca oktobra so živeli v solinarskih hišah, namenjenih preprostemu bivanju, hrambi orodja in pridelane soli.
Piranska sol, ki jo še danes pridelujejo po tradicionalnih, več kot 700 let starem postopku, je bila zaradi visoke kakovosti zelo cenjena. Zaslužki od trgovine s soljo so omogočali gospodarski in kulturni razcvet mesta. Nekdanje načine pridelave soli in življenje solinarskih družin predstavlja Muzej solinarstva v Krajinskem parku Sečoveljske soline.
Piranski kulturni zakladi
V priročni zloženki z zemljevidom je zbranih šest tematskih poti. Prenesete si jo lahko brezplačno in takoj pričnete z odkrivanjem zakladov lokalnega okolja.
Doživite solinarsko tradicijo skozi nepozabna doživetja
Raziščite solinarsko tradicijo na dveh edinstvenih Solinah
Krajinski park Sečoveljske soline
V krajinskem parku Sečoveljske soline si preteklost in sedanjost še vedno podajata roko. Pradavni način solinarjenja, ki so se ga piranski solinarji pred davnimi časi naučili od svojih učiteljev, solinarjev z otoka Paga, je še danes nekaj posebnega, tudi v sredozemskem merilu.
Krajinski park Strunjan
Flišna obalna pokrajina na Strunjanskem polotoku združuje bogastva in lepote, tako naravne kot tiste, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek.
Zdravo okolje, pristni običaji, čudoviti razgledi in pestrost živalskega in rastlinskega sveta ponujajo veliko možnosti za aktivno uživanje v naravi.
Piranski brancin v soli
Recept
Pripravite si brancina po pristnem piranskem receptu – pečenega v soli za popolno sočnost in nežen okus.
Odkrijte celoten recept in navdušite svoje brbončice!
