petek
partly_cloudy_small
7 / 14°C

Decembrsko druženje ob peninah v Portorožu

Festival penin je vsakoletni decembrski dogodek, ki na dan 26. decembra v Portorožu združi ljubitelje penečih vin in glamuroznega vzdušja.

V veličastni Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož obiskovalci lahko okušajo več kot 250 vzorcev penin iz več kot 30 domačih in tujih vinskih kleti. Na voljo so izbrane penine iz klasične ali charmat metode, pa tudi šampanjci iz znamenite francoske pokrajine Šampanja.

Poleg pokušin penin lahko obiskovalci uživajo tudi v posebej za to priložnost pripravljenem gurmanskem doživetju v Restavraciji Sophia ali drugih izbranih kulinaričnih dobrotah, ki se odlično podajo k svetu mehurčkov.

Vabljeni 26. decembra v Portorož!

Nakup vstopnic za Festival penin 2025

Festival penin 2025

Kristalna dvorana hotela Kempinski Palace Portorož bo 26. decembra 2025 ponovno zasijala v prazničnem razkošju in gostila Festival penin 2025, edinstveno doživetje za vse ljubitelje penečih vin.

Obiskovalce bo pričakalo več kot 250 vrhunskih vzorcev penin iz Slovenije in tujine, obogateni s prestižnimi šampanjci, ki jih bo predstavil priznani sommelier Valentin Bufolin. Večer bo dopolnila razglasitev Naj penine Portoroža 2025, izbrana v sodelovanju s slovenskimi vitezi vina in vinsko kraljico slovenske Istre.

Ne zamudite tega izjemnega dogodka – zagotovite si vstopnice v predprodaji in doživite nepozaben svet penečih mehurčkov.

Naj penine Portoroža preteklih edicij

Pred vami je pregled penin, ki so v preteklih letih osvojile naziv Naj penina Portoroža.

Seznam prikazuje izstopajoče zmagovalce posameznih edicij in odraža razvoj ter odličnost peničarjev skozi čas.

2012 Prestige brut natur – 2003, Istenič, Bizeljsko-Sremič
2013 Penina N°1 – 2008, Istenič, Bizeljsko-Sremič
2014 Bjana Cuvée Prestige – 2008, Bjana – Miran Sirk Dobrovo Goriška Brda
2015 Br’stovska penina – malvazija 2008, Vinarstvo Rebula Komen
2016 Blanc de blanc – 2013, Sektkellerei Szigeti
2017 Rosé selection – 2017, Radgonske gorice
2018 Br’stovska penina – malvazija 2010, Vinarstvo Rebula Komen
2019 Blanc de blancs – Klet Silveri
2022 Zlata radgonska penina Millésime – 2004, Radgonske gorice
2023 Nature zero vintage collection – 2011, Silveri
2024 Anastazija 2015, Vinarstvo Rebula Komen

 

Za tiste, ki si želite še več: Gourmet izkušnja Festivala penin

Festival penin gourmet 2025

Če si na ta poseben dan želite doživeti še več kot klasično festivalsko izkušnjo, vas vabimo, da odkrijete edinstveno gurmansko doživetje v sklopu Festival penin gourmet 2025.

Poleg več kot 250 vzorcev penin vas čaka vrhunska kulinarična nadgradnja v prestižni restavraciji Sophia, kjer bo poseben 5-hodni meni poskrbel za nepozabno gurmansko razvajanje.

Privoščite si popolno decembrsko doživetje – zagotovite si gourmet vstopnice in uživajte v najrazkošnejši izvedbi Festivala penin.

Mesec penin 2025

Letos bosta Portorož in Piran v znamenju mehurčkov kar ves mesec, saj se 1. decembra pričenja Mesec penin, ko bodo izbrane lokalne restavracije ponujale posebne degustacijske menuje s spremljavo penečih vin.

Restavracija Rizibizi

Portorož


Razvajajte brbončice z vrhunskim 7-hodnim menujem, ki združuje morske okuse slovenske Istre, sezonske sestavine in izbrane vinske spremljave priznanih slovenskih kleti. Vsaka jed – od marinirane orade in hobotnice do gamberov, piranskega brancina ter prefinjene kakijeve sladice – je usklajena s kozarcem penine ali vina, ki poudari njene najboljše arome. Cena celotnega gastronomsko-enološkega doživetja s kozarcem penine ob vsakem krožniku znaša 140 € na osebo.

Rezervacije:

Telefon: 040 240 554

E-mail: info@rizibizi.si

Restavracija Marina Portorož

Portorož


Vrhunski 4-hodni meni združuje divjačinske, morske in sezonske jesenske okuse – od nežnega jelenovega karpača do aromatične cvetačne juhe z gamberom. Glavna jed v slogu surf & turf razveseli z rezanci s škampi in tagliato rozbifa, za piko na i pa poskrbi topla kombinacija jabolk, orehov in cimeta. Cena menija je 48 €, dodatna vinska spremljava s peninami pa 24 €.

Rezervacije:

Telefon: 041 333 326

E-mail: info@novakulinarika.si

 

COB

Portorož


Doživite ekskluzivno praznično kulinarično popotovanje, kjer vas bo chef Filip Matjaž v dveh urah popeljal skozi 8-hodno multisenzorično doživetje, ustvarjeno iz najboljših lokalnih sestavin. Edinstven jedilnik presenečenja, na voljo med 19. 12. 2025 in 4. 1. 2026, prinaša pristni praznični utrip Istre in izbrana peneča vina. Cena doživetja znaša 280 € (175 € brez vinske spremljave), rezervacija pa je nujna za to nepozabno zaključkoletno izkušnjo.

Rezervacije:

Telefon: 041 886 633

E-mail: info@cob.si

Stara gostilna – Vecchia osteria

Piran


Prepustite se prefinjenemu 5-hodnemu meniju, ki skozi skrbno izbrane kombinacije – od piščanca s hruško in Portom do orade s peso ter elegantnega brancina s sirotko in kaviarjem – razkriva sodobno Istrsko gastronomijo. Vsaka jed gradi novo plast okusov, dopolnjena z bogatimi aromami slanine, gob, lešnikov ter zaključena z izrazito kavno-čokoladno sladico s topinamburjem. Celotno doživetje z izbranimi peninami znaša 145 €.

Rezervacije:

Telefon: 041 439 008

E-mail: info@stara-gostilna.com

Café Central

Portorož


Uživajte v prazničnih sladko–peninastih trenutkih s skrbno izbranimi kombinacijami penin iz različnih vinorodnih regij Slovenije in hišnih sladic, ki se popolno dopolnjujejo v okusu. Vsaka ponudba združuje kozarec penečega vina in sladico po posebni praznični ceni, idealni za razvajanje ali sproščen zaključek obroka. Naj bo to lahkoten cheesecake, igriva »Božičkova kapa« ali prefinjena tartina – izberite svojo najljubšo dvojico in nazdravite sladkim trenutkom sezone.

Vnaprejšnje rezervacije niso potrebne.

Restavracija Remisens Hotel Metropol

Portorož


Prepustite se izbranima 3-hodnima menijema, kjer se vrhunske jedi popolno ujemajo s peninami Capris. Ribji meni navduši s tuninim carpacciom, dimljenim brancinom ter toplim jabolčnim zavitkom, medtem ko mesni meni združuje nežni piščančji mousse, bogato jagnječjo kračo in čokoladno–kavno sladico. Vsak meni, postrežen s kozarcem penine ob posameznem hodu, je na voljo po ceni 50 € na osebo.

Rezervacije:

Telefon: 0593 68889

E-mail: reservations@remisens.com

Restavracija Sol Priée

Portorož


Privoščite si prefinjen 3-hodni meni, ki se začne z nežnim karpačem dimljene mečarice na sveži solati z granatnim jabolkom in balzamično polivko. Sledi bogata kombinacija kostanjevih njokov s kremno sirovo omako ter ombrine na aromatičnem bučnem rižu z mandljevimi lističi, zaključek pa prinese lahkotna panakota s kakijevo kremo in kokosom. Cena menija znaša 85 € s spremljavo izbranih penin ali 65 € brez penin.

Rezervacije:

Telefon: 056 760 450

E-mail: marketing.portoroz@casino.si

Presenetljiva dejstva o peninah – ste jih že poznali?

Samo peneča vina, ki so narejena v francoski pokrajini Šampanja, se lahko imenujejo šampanjci.

Druga francoska peneča vina poznamo kot “cremont”, v Italiji se pije “spumante”, v Španiji “cava”, v Nemčiji in Avstriji “Sekt”, v Angliji “sparkling wine”, v Sloveniji pa je to “penina”.

Narejena je lahko iz različnih vrst vina. Poznamo bela, rdeča in rosé peneča vina.

Peneče vino vsebuje tri oblike ogljikovega dioksida. Prva je prosta, plinasta oblika, ki se nahaja v praznem prostoru v vratu steklenice; druga je topna, ko se plin raztaplja v tekočini in nastaja ogljikova kislina; tretja pa vezana, estrska oblika, ko se ogljikova kislina počasi veže z alkoholi. Ta omogoča sproščanje drobnih verižic mehurčkov, ki mu pri nas lepo rečemo iskrenje.

Dobra penina se mora tudi dobro peniti. Penjenje se zgodi na površini vina ob robu kozarca in mora pri dobrih peninah trajati vsaj tri do štiri minute.

Priporoča se uporaba ustreznih kozarcev za penino. Priporočljiv je visok in vitek kozarec. Najbolj primeren je t. i. tulipan, v katerem so mehurčki lepo vidni. Če so drobni, številni in dolgotrajni, zagotovo pijemo dobro penino.

Penino se postreže čim bolj hladno, vendar ne hladnejše od 6 stopinj Celzija. Najprimernejša temperatura je med 6 in 8 stopinjami Celzija.

Prijavi se na e-novice iz Portoroža & Pirana

Ne zamudite dogodkov, zanimivosti in aktualne ponudbe iz Portoroža in Pirana.
Naročite se na naše e-novice.

Upravljanje vaših osebnih podatkov:

Soglasje lahko kadarkoli prekličete s klikom na odjavno povezavo v prejetih e-novicah in zahtevate vpogled, popravek, omejitev obdelave ali izbris vaših osebnih podatkov, tako da nas o tem obvestite na info@portoroz.si.

Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov
Politika zasebnosti na platformi Klavyo

Skip to content