Sporočila za javnost - Portorož in Piran

Sporočila za javnost

14.5.2014

Vabljeni v Portorož na Festival vrtnic in cvetja

Portorož bo ta konec tedna gostil tretji Festival vrtnic in cvetja. V rožnem vrtu bo kmalu začela rasti gredica slavnih, prvo vrtnico Portorož bo tja zasadila Tinkara Kovač.

Jutri se v Portorožu pričenja že tretji Festival vrtnic in cvetja. Poleg stojnic s ponudbo cvetja, vrtnic, dišavnic in izdelkov domače obrti, bo mogoče okusiti tudi kulinarične mojstrovine iz vrtnic. Obiskovalci bodo lahko kupili sadike vrtnice Portorož in drugo cvetje za ureditev svojih vrtov.

Festival bosta ob 10. uri uradno odprla župan občine Piran Peter Bossman in direktor Turističnega združenja Portorož Jadran Furlanič. Nato se jima bo na odru pridružila naša predstavnica na Evroviziji, Tinkara Kovač, ki bo prva izmed znanih osebnosti prejela čast, da zasadi vrtnico Portorož v gredico slavnih.

Festival bo ponujal veliko aktivnosti kot na primer voden ogled portoroških parkov ali  sprehod do Forma Vive. Potekale bodo tudi številne delavnice za otroke in odrasle. V soboto bo še posebej zanimivo predavanje krajinske arhitektke Nine Froggatt, ki bo nato obiskovalcem na razpolago tudi za individualne nasvete.

V nedeljo bo razglašen zmagovalec tekmovanja Najlepši vrt v občini Piran, podeljena pa bo tudi nagrada za dosežke na področju turizma Grb odličnosti v turizmu.

Nagrado za najlepši vrt v občini Piran prejme družina Kocjančič iz Sečovelj (ga. Morena, Sečovlje 3b).

Prejemnica nagrade Grb odličnosti v turizmu 2014 je Irena Dolinšek.

Obrazložitev: Irena Dolinšek je zagotovo najbolj znana portoroška animatorka. Po končani gimnaziji v Piranu je opravljala pripravništvo v Pomorskem muzeju v Piranu, kjer je bila asistentka in računovodja tedanjemu direktorju dr. Miroslavu Pahorju, ki je prvi pisal o solinah in ji že tedaj približal ljubezen do solin.

Po opravljenem pripravništvu jo je pot zanesla v turizem, kjer deluje še danes. Delala je kot turistična vodnica za agenciji Atlas in Generalturist. Pri Kvarner Express je opravljala funkcijo pomočnika direktorja, kjer je bila zadolžena za nemške in angleške agencije. Nato jo je pot vodila v TOZD Hoteli Palace, kjer je od leta 1986 do 1994 vodila animacijsko službo. To poslanstvo je nadaljevala tudi v Tozd Hoteli Bernardin in nato spet v Hotelih Morje Portorož. Nato je štiri leta delovala kot samostojna organizatorka prireditev v Avditoriju Portorož. Leta 2007 pa je postala vodja prireditev in animacije v hotelih LifeClass Portorož.

Do razpada Jugoslavije je bila podpredsednica Društva animatorjev Jugoslavije (pod okriljem Fakultete za hotelirstvo Opatija), po osamosvojitvi Slovenije pa podpredsednica Društva animatorjev Slovenije. Sodelovala je tudi pri registraciji poklica animatorja v šifrant poklicev.

Dejavna je bila pri številnih projektih, kot so Festival vrtnic, pri raznih dobrodelnih prireditvah,  silvestrovanjih na prostem in »Na novega leta dan«, ko so pred leti 1. januarja v središče Portoroža z bogatim celodnevnim zabavnim programom privabili kar 25.000 obiskovalcev. Poleg tega je vodila ekipo animatorjev in animacijski projekt za otroke v Simonovem zalivu Mini (I)Zola. Irena Dolinšek se lahko pohvali z nagrado Buena Vista za Dogodek leta, podeljeno v Londonu, ki jo je prejela za promocijo filma Pirati s Karibov, predvajan v Avditoriju za filmske distributerje in novinarje iz Avstrije in Slovenije.

Posebej je treba izpostaviti vso energijo, trud in veselje, ki jih je vložila v organizacijo Solinarskega festivala in nato Solinarskega praznika, ki je z njeno pomočjo postal ena najpomembnejših prireditev v naši občini.

Po 40-ih letih delovne dobe je Irena zelo aktivna upokojenka, dejavna na področju dobrodelnih in humanitarnih prireditev, Rdečega križa in članica prvega ženskega Lions kluba Portorož Zarja.
Pojdi na seznam