Sporočila za javnost - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Sporočila za javnost

Novi vas nad Dragonjo, 5.7.2013

V Novo vas vabijo izletnike in ljubitelje domačih dobrot

Jutri in v nedeljo bo v Novi vasi nad Dragonjo v piranskem zaledju potekal tradicionalni kulinarični Praznik vina in česna. Na slikovitih vaških dvoriščih in na stojnicah bodo na voljo odlična istrska vina in druge domače dobrote. Raznolik program obsega tudi tekmovanje v spletanju kit česna, pripravo jajčne fritaje s peski, glagoljaško sveto mašo, pohod in kolesarki izlet.

Obiskovalci bodo lahko od 12. ure dalje na velikih dvoriščih vaških domačij v senci pergol spoznavali stare običaje, okušali istrsko vino in ostale domače dobrote, pripravljene po tradicionalnih receptih. Ob 15. uri se bo glavnina dogajanja prestavila na osrednji vaški trg, kjer bodo na stojnicah ponujali domače izdelke, zbrane pa bosta pozdravila župan Občine Piran Peter Bossman in vinska kraljica Kim Mahnič. Odprtje prireditve bo popestril tudi nastop gostujoče folklorne skupine iz Mehike, ki se letos udeležuje mednarodnega folklornega festivala MIFF. Izdelke na domačijah in stojnicah bo možno pokusiti s pomočjo degustacijskih bonov.

Na prireditvi, ki jo organizirata Turistično združenje Portorož in Krajevna skupnost Nova vas, si bodo obiskovalci lahko prvič ogledali tekmovanje v spletanju kit česna oz. rešt, kot jih imenujejo v Istri. Pomerila se bosta dva domačina, ki sta spletanja vešča že od malih nog.

V popoldanskih urah bo možno okusiti slastno fritajo (jajčna omleta) s peski (poganjki mladega česna). Le-ti poganjajo samo v juniju in so edini del česna, ki ne pušča slabega zadaha. Novovaščani so jih ves junij pridno nabirali in vlagali, da bi jih lahko ponudili tudi med Praznikom vina in česna. V trgovinah jih namreč ni mogoče kupiti.

Večerni del dogajanja se bo pričel ob 19. uri z glagoljaško sveto mašo, uro kasneje pa se bodo obiskovalci lahko zavrteli na vaški fešti ob zvokih skupine Ne me jugat.

V nedeljo bodo na svoj račun prišli kolesarji, saj bo prvič organiziran voden kolesarski izlet iz Lucije na Praznik vina in česna. Prav tako bo v nedeljo ob 8. uri prvič organiziran voden pohod iz Nove vasi do Krkavč z ogledom vaških znamenitosti (več informacij: Aljoša 041/633-342).

Praznik vina in česna se bo zaključil z vaško igro »Bendima« v izvedbi Kulturne skupine Alojza Kocjančiča Puče – Koštabona. Vrata novovaških domačij bodo odprta vse do nedelje do 21. ure. Oba popoldneva med prireditvijo si bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali vaški kulturni dom Zmaga, muzej Kapelučina hiša in cerkev Marije Rožnovenske.

PR kontakt: Lea Šuligoj
T: (0)5 674 82 62
F: (0)5 674 82 61
E: lea@portoroz.si

Pojdi na seznam
On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba