Strunjan - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Strunjan

Strunjan – naravni rezervat

Naselje, ki se razteza ob slovenski obali med Izolo in Piranom, je nastalo v dolini reke Roja, vzdolž solin in na okoliških hribih. Ta del obale so leta 1990 proglasili za Krajinski park Strunjan (širše zavarovano območje narave). Razteza se na 160 hektarjih površine. Poleg štirih kilometrov obale, ki je na obali Jadranskega morja res nekaj posebnega, moramo tu omeniti še značilno fauno in floro tega področja. Park je zavarovano širše območje narave, ki obsega dva naravna rezervata, in sicer Naravni rezervat Strunjan in Naravni rezervat Strunjan – Stjuža, ter dvostranski Pinijev drevored, ki velja za spomenik oblikovane narave. 

Predel ob izlivu reke Roja so že v srednjem veku spremenili v soline. Danes je, na žalost, aktiven le še majhen del. V neposredni bližini solin naletimo na laguno Stjuža, ki je edina slovenska morska laguna in se klasificira kot slano mokrišče. Ime izhaja iz italijanskega izraza »chiusa« - zaprta. Danes je zaliv od morja ločen z nasipom, tako da jo z njim povezuje le kanal. Območje zaradi plitkosti, obilice hrane in zavetja nudi dom različnim vrstam vodnih ptic.

 

Strunjanske soline so del Naravnega rezervata Strunjan – Stjuža in veljajo za najmanjše in najsevernejše soline v Sredozemlju. Nekoč so takoj za Sečoveljskimi veljale za druge najpomembnejše piranske soline. Plitvino Strunjanskega zaliva je človek preoblikoval v soline z izgradnjo nasipov, kanalov in plitvih bazenov in tako ustvaril tudi pomembno vrsto ekosistema: slano mokrišče.

Kulturne znamenitosti

Ko prehodimo strmo, z granitom tlakovano pot, ki pelje proti severu, pridemo v romarsko cerkev Marijinega vnebovzetja. Legenda pravi, da se je v noči med 14. in 15. avgustom v daljnem letu 1512 dvema čuvajema vinogradov v okolici prikazala Mati Marija. Prosila ju je, da oblastem v občini naročita popravilo cerkvice, saj je bila ta v slabem stanju.

V naslednjih letih so cerkev povečali. Leta 1520 so jo obogatili s sliko Francesca Valerija Marijino prikazanje. Sčasoma je cerkev postala najpomembnejše romarsko središče cele Istre. Ob morju, zazrta proti Piranu, stoji vila zelo slavnega violinista Giuseppa Tartinija (1692–1770), ki je, na žalost, ne moremo več občudovati v njeni prvotni obliki. Obdana je s parkom, ki je pravi primerek submediteranske vegetacije. Danes je vila s parkom protokolarni objekt.

Obiskovalec v Strunjanu

Obiskovalec Strunjana se lahko sprehodi po različnih mikavnih pešpoteh. V kratkem času pride skozi tunel bivše železnice, ki je povezovala Trst s Porečem, do Portoroža. Iz Salinere se ob obali lahko sprehodi do Fiese in celo do Pirana.

Če korak nameri v drugo smer, ga pot ob obali pripelje v Izolo. Od romarske cerkve ga prijazna pot vodi do Križa, ki nad klifom bdi nad vsemi morskimi popotniki.

V Strunjanu so poleg vsega naštetega še hoteli z restavracijami ter več gostiln, ki zahtevnemu gostu ponudijo najrazličnejše okuse mediteranske kuhinje, tenis igrišča ter minigolf.

Odprti bazeni, letni kopališči, ki se lahko pohvalita z modro zastavo, predvsem pa priznano termalno zdravilišče lepo zaokrožita ponudbo kraja.

On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba