Uživajmo podeželje - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Uživajmo podeželje

Le nekaj minut vožnje iz Pirana že pohajate po starih istrskih vasicah, obdanih z oljčnimi nasadi, vinogradi in sadovnjaki. Vse je zavito v mir in lagodnost. Stare kamnite hiše. Stare ženice s črnimi rutami. Kmetje, ki prizadevno obdelujejo strma pobočja. Človek bi lahko pomislil, da se je tu čas ustavil in čaka. Čaka, da ga odkrijete.

Istrsko pokrajino boste seveda doživeli še intenzivneje, z vsemi čuti, če se boste čez griče in doline podali peš ali na kolesu.

Sv. Peter je med tremi istrskimi vasmi v piranskem zaledju najbližje srednjeveškemu Piranu. Z visoke vzpetine se odpira pogled na dolino Dragonje in Piranski zaliv. V vasi je etnološki muzej na prostem, Tonina hiša, ki vas bo popeljala v življenje, kot so ga poznali nekoč. V pritličju se nahaja dobro ohranjena »torkla«, stiskalnica oljk. Če boste pozorno prisluhnili, boste zaslišali odmev konjskih podkev in kamen, ki melje skrbno nabrane oljke. V nadstropju je prikaz nekdanje kmečke kuhinje.

Obisk Sv. Petra je zanimiv v vseh letnih časih. Še posebej poln doživetij je 29. junija, ko vaščani praznujejo god svojega zavetnika sv. Petra, po katerem je vas dobila ime. Na ta dan je ob koncu maše procesija po ulicah s kipom sv. Petra. Zvečer ji sledi »šagra«, tradicionalna istrska zabava s plesom.


Kontakt za ogled Tonine hiše:

Pomorski muzej Sergej Mašera Piran
Tel: 05 671 00 40

Ob ponedeljkih in torkih zaprto!

On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba