Uživajmo podeželje - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Uživajmo podeželje

Le nekaj minut vožnje iz Pirana že pohajate po starih istrskih vasicah, obdanih z oljčnimi nasadi, vinogradi in sadovnjaki. Vse je zavito v mir in lagodnost. Stare kamnite hiše. Stare ženice s črnimi rutami. Kmetje, ki prizadevno obdelujejo strma pobočja. Človek bi lahko pomislil, da se je tu čas ustavil in čaka. Čaka, da ga odkrijete.

Istrsko pokrajino boste seveda doživeli še intenzivneje, z vsemi čuti, če se boste čez griče in doline podali peš ali na kolesu.

Strnjeno naselje na griču nad Dragonjo se pohvali s številnimi elementi istrske arhitekture. Med njimi izstopa cerkev Marije Rožnovenske. Novovaška posebnost, velika kamnita dvorišča, pričajo o živahnem vaškem življenju v preteklosti. Razširjeno je bilo predvsem oljkarstvo in vinogradništvo.

Kakor drugod v slovenski Istri so tudi tukaj vrtnine imele pomembno vlogo pri dograditvi cerkvenega zvonika s kipom sv. Jožefa. Ustno izročilo pravi, da je vaščanom uspelo zgraditi zvonik z izkupičkom od prodaje istrskega česna.

V spomin na ta dogodek v poletnih mesecih organizirajo Praznik vina in česna. Vas tedaj zavzamejo stojnice s stroki avtohtonega rdečega istrskega česna. Nova vas je tudi ena izmed redkih vasi v Slovenski Istri z ohranjenim starim vodnim virom (zajetjem), kjer so možje nekoč pojili živino, ženske pa prale perilo.

On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba