Običaji - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Običaji

Naši predniki, solinarji, kmetje in ribiči, so nam predali bogato kulturno dediščino. Tradicionalno prireditev solinarski praznik organiziramo zadnji vikend v aprilu oziroma na god sv. Jurija, zavetnika mesta Piran. Na ta dan se začne nova sezona pobiranja soli. Spominjamo se tradicije, kako so Pirančani vsako leto odšli za štiri mesece v soline. Po slovesnem praznovanju so na barke natovorili pohištvo, posodo, svete podobe, moko, olje, česen in mačka ter odpluli proti solinam.

V spomin na ta običaj vsako leto na zadnjo nedeljo v aprilu uprizorimo pot solinarske družine od Pirana do solin. Takrat okrasimo ozke piranske ulice z venci iz zelenja, girlandami, ki jih skrbno spletejo v društvu Anbot. Vzdušje v našem mestu je živahno kakor pred davnimi leti.

Na procesijo z ladjo

Na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta, vsako drugo leto priredimo edinstveno procesijo v Sloveniji.

Na predvečer praznika slovesno prenesemo kip Strunjanske Marije iz piranske stolnice na glavni pomol, od koder odpluje procesija z barkami do Strunjana. Od pomola v sprevodu prenesemo kip do strunjanske cerkve Marijinega prikazanja, kjer sledi slovesna maša.

Ko pade noč, se po maši v sprevodu z lučkami odpravimo do križa na vrhu klifa nad Mesečevim zalivom, kjer molimo za ribiče in pomorščake. V Strunjan so nekoč prihajali romarji iz vse Istre, saj se je po izročilu tukaj v noči pred praznikom Marijinega vnebovzetja leta 1512 prikazala Marija. Procesija je tudi v današnjih dneh dobro obiskana.

Ples na šagri

V vaseh na piranskem podeželju se je vse do danes ohranil običaj »šager« oziroma zabav s plesom. Posebej v poletnem času si sledijo kar pogosto in veliko možnosti imate, da jih obiščete in poskusite domače dobrote.

V istrskem narečju sicer šagra pomeni praznik. V vsaki vasi je ponavadi največja šagra ali praznik na god zavetnika vasi. Včasih je bila na ta dan po sveti maši procesija (v nekaterih piranskih vaseh je še danes). Cerkvenim obredom je sledilo praznično kosilo, popoldne in zvečer pa ples in zabava na prostem.

Danes na šagrah igrajo popularne glasbene skupine, nekoč pa so igrali domači godci, tako imenovani »zingarji« ali »mužikanti«.

Igra iz davnih časov

V Piranu, Sečovljah in Strunjanu vsako leto organiziramo tudi turnirje v stari istrski igri pandolu, ki je nesnovna kulturna dediščina.

Drugod v slovenski Istri so ga igrali na vaških šagrah, v okolici Pirana pa na hipodromu v Luciji.

Krst za bodoče pomorce

Naši kraji so tesno povezani s pomorstvom. Že vse od leta 1947, ko je bila v Piranu ustanovljena Slovenska pomorska trgovska akademija, poteka v prvih septembrskih dneh pomorski krst.

Dijaki prvih letnikov Srednje pomorske šole na iniciacijskem obredu prisežejo bogu morja Neptunu. Novinci, oblečeni v vreče iz grobe žakljevine, morajo v povorki od pomorske šole do Pirana nositi boga Neptuna na nosilih in težko ladijsko vrv. Nadzorujejo jih dijaki četrtih letnikov, oblečeni v gusarje. Ob prihodu na cilj poslušajo Neptunov govor in mu kleče prisežejo. Krst se zaključi z metanjem prvošolcev v morje.

Naziv Naslov Telefon
Turistično društvo Škurša Padna 11, SI-6333 Sečovlje T: +386 (0)5 672 51 40
Turistično društvo Taperin Sečovlje Sečovlje 24, SI-6333 Sečovlje T: +386 (0)41 607 802
Turistično društvo Fiesa Fiesa 68, SI-6330 Piran T: +386 (0)31 248 404
Turistično društvo Solinar Strunjan Strunjan 28, SI 3320 Portorož T: +386 (0)5 678 20 00
Folklorno društvo Val Piran Trg 1. Maja 2, SI-6330 Piran T: +386 (0)5 673 45 73
On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba