Novice za partnerje - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Novice za partnerje

22.8.2012

Slovensko morje takoj za Bahami

Ameriška neprofitna organizacija Conservation International je izvedla raziskavo o zdravju morja, v kateri je sodelovalo 171 držav, zajeli pa so 40 odstotkov vseh svetovnih morskih površin.

Indeks zdravja morja definira kot zdravo tisto morje, ki trajnostno prinaša ljudem številne koristi, tako sedaj kot tudi v prihodnosti. Zdravo morje lahko ohranja ali celo poveča koristi (npr. hrana in storitve) na dolgi rok, ne da bi s tem ogrozilo zdravje in delovanje celotnega spleta življenja, ki tvori osnovo morja.

Tridesetčlanska ekipa strokovnjakov z univerz, iz neprofitnih organizacij in vladnih agencij pod vodstvom Conservation International se je raziskave lotila z izhodišča, da so morja neprecenljiva za življenje ljudi, izsledki pa naj bi pokazali, na katere stvari bi morali bolj paziti, če želimo od morja imeti čim več koristi. Ocenjevali so vode, ki segajo od obal posameznih držav do njihovih meja ekskluzivne ekonomske cone (EEZ), to je do 370 kilometrov od kopnega. Gre za območja s hrano, naravnimi viri, rekreativnimi površinami ter drugimi koristmi za prebivalce, ki tam živijo.

Merila, po katerih so vrednotili morja, so morska hrana, možnost ribarjenja za prebivalce, naravni viri, kot so rude, nafta, plin, zaščita priobalnega pasu, skladiščenje ogljikovega dioksida, kakovost življenja in gospodarstva ob obali, turizem in rekreacija, splošni vtis o krajih, čistost vode, biološka raznovrstnost. Na podlagi teh ocen so izračunali povprečno oceno, točkovali pa so od 0 do 100.

Zmagal je nenaseljen tihooceanski otok Jarvis (86 točk), od naseljenih območij pa sta najvišje uvrščeni državi Nemčija in Sejšeli. Slovenija se je s 66 točkami skupaj s Francijo uvrstila na visoko 18. mesto, takoj za Bahami. Zanimivo je tudi, da sta Slovenija in Francija po raziskavi najvišje uvrščeni sredozemski državi. Več o raziskavi si lahko preberete na spletni strani: http://www.oceanhealthindex.org/Countries/.

Vir: http://www.finance.si/, http://www.delo.si/

Pojdi na seznam
On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba