Novice - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Novice

27.12.2017

150 odtenkov penin očaralo ljubitelje mehurčkov v Portorožu - Slavila je penina iz kleti Radgonske gorice

Na 6. Festivalu penin v Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož so številni ljubitelji izbranih mehurčkov degustirali slovenska, hrvaška, italijanska, avstrijska in francoska peneča vina. Razglasili so zmagovalno penino Portorož 2017. Za glasbeno kuliso je poskrbela Alenka Godec.

Praznični december je tudi letos v Portorož privabil številne obiskovalce, mnoge je pritegni tudi Festival penin, ki ga je Turistično združenje Portorož organiziralo že šestič zapored. Kristalna dvorana hotela Kempinski Palace Portorož je gostila kar 31 peničarjev z več kot 150 vzorci penečih vin. Tekom večera so slednji privabili okoli 1000 obiskovalcev, za odlično glasbo pa je poskrbela energična Alenka Godec.

"Veseli me, da je tudi letošnji Festival penin Kristalni dvorani Hotela Kempinski Palace Portorož vdahnil blišč in svečano vzdušje, ki si ga ta čudovita kulisa nedvomno zasluži. Zadovoljni smo z izjemnim odzivom peničarjev, ki jih je na dogodku vsako leto več. Festival penin raste in postaja vedno bolj prepoznaven, ljubitelji penečih vin pa se v Portorož radi vračajo," je povedal mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož.

Na festivalu so se predstavila peneča vina iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in Francije. Obiskovalci so okušali najboljše mehurčke iz kleti Andrej Krmac, Bevec Jože, Brič, Bužinel, Čarga, Hiša vina Doppler, Istenič, Klet Brda, Matic wines, Movia, Peneča medica Cesar, Posestvo Klenar, Puklavec family wines, Radgonske gorice, Sanabor, Vina Bordon, Vina Štoka, Vinakoper, Vinakras, Vinarstvo Rebula, Vinska klet Mastnak in Winery Mihelin. Ponudbo so popestrila tudi peneča vina iz italijanskih kleti Astoria, Serena wines in Tenuta Roletto, hrvaška iz Vina Prelac, Vina Vuglec, Vinarija Sibon in Veralda ter proizvajalec avstrijskih penečih vin oz. sekta Sektkellerei Szigeti. Na letošnjem Festivalu je prvič sodelovala tudi priznana šampanjska hiša Champagne Taittinger, ki je s svojo ponudbo obiskovalce navdušila v Damskem salonu.

"Taittinger ima edinstven okus in med šampanjci izstopa  zaradi visokega deleža chardonnay grozdja. Hiša Taittinger svoja prestižna vina stara v štiri kilometre dolgem podzemlju apnenčastih jam Crayéres iz Reimsa, ki so jih prvotno izkopali Rimljani," je ob predstavitvi šampanjcev povedal sommelier Bruno Gaberšek.  

Za svečano vzdušje so poskrbeli tudi člani društva Rosa Klementina, ki so se v kostumih z začetka prejšnjega stoletja – takrat je bil zgrajen hotel Palace – sprehajali med udeleženci festivala. Pod izbrane jedi, ki so si jih obiskovalci lahko privoščili vpreddverju Kristalne dvorane, se je podpisal hotelski chef Daniel Pause.

Svečani program se je na terasi pred hotelom začel ob 17. uri s koncertom priljubljene pevke Alenke Godec. Sledila je težko pričakovana podelitev nagrad peničarjem. Slovenski red vitezov vina z dr. Liviem Jakominom na čelu, direktor Turističnega združenja Portorož mag. Igor Novel, župan Občine Piran Peter Bossman, predsednica društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič ter vinska kraljica slovenske Istre Julija Joganso razglasili zmagovalno penino Portorož 2017.

Slavila je Zlata radgonska penina Ciconia – brut natur 2009 iz kleti Radgonske gorice, ki so ji vinski vitezi pod vodstvom dr. Mojmirja Wondre namenili 87,3 od skupno stotih točk. Za las je premagala penino Bagueri zero iz Vinske kleti Goriška brda s 87 točkami. Na tretje mesto se je s 86,7 točkami uvrstila Br’stovska penina malvazija iz Vinarstva Rebula.

"Zlata radgonska penina je najstarejša in največkrat nagrajena penina v Sloveniji. V Gornji Radgoni letos obeležujemo 40 let izraza penina, ki se je rodil prav v radgonski kleti. Leta 1977 so bile namreč natisnjene prve etikete s tem izrazom. Portoroški Festival penin je vsako leto bolje obiskan in ponuja le izbrane slovenske in tuje penine. Prav je, da se v taki smeri razvija tudi v prihodnje, Radgonske gorice bomo zagotovo na tem prekrasnem festivalu še naprej sodelovale," je po podelitvi povedala Amadeja Tacer iz kleti Radgonske gorice.

Na tekmovanje se je prijavilo kar 19 peničarjev z 47 vzorci penečih vin, ki so jih sicer ocenjevali  v treh kategorijah – bela, rose in rdeča peneča vina. Vinska klet Istenič je slavila dvakrat – penina Gourmet rose 2003 je bila najbolje ocenjena v kategoriji rose, s penino Miha pa so prepričali v kategoriji rdečih penečih vin. 

Pojdi na seznam
On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba