Novice - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Novice

19.9.2016

Svetovni dan turizma v Portorožu & Piranu

Ob Svetovnem dnevu turizma bodo organizirani brezplačni ogledi Pirana in zaledja, brezplačne ali znižane vstopnine ter vodeni ogledi v muzejih, galerijah in akvariju. Brezplačni bodo tudi avtobusni prevozi. Grb odličnosti v turizmu bodo letos slavnostno podelili v Padni.

Začetek septembra prinesel za 7 % več hotelskih nočitev.

Svetovna turistična organizacija praznuje Svetovni dan turizma že od leta 1980. Uradna proslava na svetovni ravni bo letos potekala v Bangkoku s sloganom "Turizem za vse!". V občini Piran bodo Svetovni dan turizma obeležili v nedeljo, 25. septembra. Uradni del dogodka bo pričel ob 12.30 v Padni ob kulturnem domu Božidarja Jakca. Župan Občine Piran Peter Bossman bo podelil Grb odličnosti v turizmu 2016, priznanje za vrhunske rezultate, ki so pomembno prispevali k razvoju turistične dejavnosti in prepoznavnosti občine Piran kot ene najodličnejših turističnih destinacij v Sloveniji in svetu. Dogodek, ki ga organizira Turistično združenje Portorož, bodo popestrili Šavrinski godci in folklorna skupina Šaltin.

Mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož: "Od turizma živi velik del prebivalcev občine Piran. Lahko bi rekli, da je turizem gonilna sila naše občine, zato je prav, da ta dan obeležimo."

Brezplačna vodenja in ogledi

V nedeljo bo organiziran brezplačen voden izlet v piransko zaledje z degustacijami. Udeleženci bodo obiskali Aerodrom Portorož, se okrepčali na Kmetiji Mahnič, si ogledali Padno, kjer bodo lahko pokusili domače dobrote in si ogledali svečano proslavo ob prazniku, nato pa bodo obiskali še Kapelučino hišo v Novi vasi in Tonino hišo v Sv. Petru.

V Piranu se bodo obiskovalci lahko udeležili mestnih vodenj Piran Walking Tour ob 11. in 15. uri, ob 10. uri pa bodo lahko na zanimivem vodenju z Romano Kačič z Zavoda za krajino, kulturo in umetnost ABAKKUM spoznavali, kako širok spekter rastlin raste v Piranu.

Vsa vodenja bodo brezplačna.

V nedeljo bodo brezplačne ali znižane vstopnine in vodene oglede ponudili Muzej torbic v Portorožu, Pomorski muzej Sergej Mašera Piran in spominska soba Giuseppa Tartinija, Obalne galerije Piran (Mestna galerija Piran, galerija Hermana Pečariča, razstavišče Monfort), Akvarij Piran, Muzej podvodnih dejavnosti, muzej Čarobni svet školjk, Mediadom Piran in Krajinski park Strunjan.

Občina Piran je omogočila, da bodo brezplačni tudi vsi avtobusni prevozi na relaciji Piran-Lucija-Piran.

Poletna turistična sezona po pričakovanjih

V treh poletnih mesecih so v hotelih občine Piran zabeležili 491.000 nočitev (junija 124.000, julija 180.000 in avgusta 187.000 nočitev), kar je za 1 % več v primerjavi z enakim obdobjem lani. V osmih mesecih letošnjega leta je bilo zabeleženih 831.500 hotelskih nočitev oz. za 2 % več v primerjavi z lani. Od tega je bilo skoraj tri četrtine tujih nočitev, v primerjavi z lani za 4 % več.

Tudi v septembru je na destinaciji še vedno veliko obiskovalcev. Hoteli so bili minuli konec tedna v povprečju 80-odstotno zasedeni. V osemnajstih dneh tega meseca je bilo ustvarjenih 87.600 hotelskih nočitev, kar je 7 % več kot lani. Še vedno s tremi četrtinami nočitev prevladujejo tujci. 
Pojdi na seznam
On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba