Novice - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Novice

9.6.2016

Najlepši vrt občine Piran 2016

Najlepši vrt občine Piran 2016

 Kvalitetne zelene površine in urejenost kraja sta pomembna vidika turistične ponudbe. Nagrado za Najlepši vrt v občini Piran 2016 prejme Marija Novak iz Portoroža.

Turistično združenje Portorož od leta 2013 organizira tekmovanje za Najlepši vrt občine Piran in včeraj je bila podeljena nagrada letošnji zmagovalki. Tričlanska komisija, Soka Gregorovič (KS Portorož), Ana Prestrl (Turistično združenje Portorož) in krajinska arhitektka Nina Froggatt, je 19. in 20. maja ocenjevala vrtove po piranski občini. Letos so se domačini odzvali v večjem številu kot lani, tekmovalo je kar 12 udeležencev.

Komisija je soglasno odločila, da nagrado za Najlepši vrt v občini Piran 2016 prejme Marija Novak iz Portoroža. Vsi sodelujoči so prejeli priznanje in sadiko vrtnice Portorož, zmagovalka pa si je prislužila tudi nagradni bon za vrtnarske pripomočke.

Zmagovalni vrt je komisijo prepričal z učinkovito oblikovno zasnovo in zasaditvijo, s katero so lastniki ustvarili zaključene predele znotraj vrta, ki omogočajo zasebnost in raznoliko doživljanje vrta z okolico. Mediteranski izbor rastlin je narekovala tudi njihova manjša potreba po vodi, vrt pa se ponaša z vodnjakom, v katerem zbirajo deževnico za zalivanje. V vrtu tudi ne manjka izvirnih motivov in detajlov, kot so skalnjak, vodni motiv in mozaik.

Nina Froggatt, predsednica komisije: "Komisija vsem udeležencem izreka pohvalo za trud in prispevek k urejenemu okolju naše občine. Zavedamo se namreč, kakšen pomen ima skrb za okolje, vrtove in druge zelene površine za našo kvaliteto bivanja. Vsak od sodelujočih je kamenček v tem mozaiku in vsak od njih si zasluži priznanje, zato čestitke prav vsem."

Komisija je posebej izpostavila pestro zbirko vrtnic Janka Nusdorferja iz Sv. Petra. Opaziti pa je bilo tudi, da so udeleženci vse bolj ekološko zavedni, mnogi od njih namreč zbirajo deževnico za zalivanje, uporabljajo naravna sredstva proti škodljivcem in dajejo poseben pomen tudi samooskrbi. Tretjina sodelujočih ponuja tudi zasebne namestitve in prav kvalitetne zelene površine so eden izmed pomembnih vidikov turistične ponudbe, ki dviga raven in prepoznavnost celotne destinacije.

Mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož, je povedal: "Zahvaljujem se vsem, ki vsakodnevno posvečajo skrb in čas svojim vrtovom, saj so ti del krajinske arhitekture, ki prispeva k podobi turistične destinacije, zato mora biti tudi ta vidik turistične ponudbe ustrezno obravnavan. V naslednjem letu bomo s projektom Najlepši vrt zagotovo nadaljevali, razmislili pa bomo tudi o tem, ali bi v tekmovanje dodali nove kategorije."

Letos sta bila namreč ocenjena tudi vrtova, ki sta pravzaprav parka in predstavljata del identitete našega kraja. Vida Kump v Strunjanu med cerkvijo in Okrepčevalnico pri Križu ureja mediteranski park. Vanda in Janez Deželak pa sta komisijo presenetila z odprtjem parka Ville Maria, ki je bil zasnovan že na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Takrat je Portorož doživel razcvet kot obmorsko klimatsko zdravilišče in Villa Maria je bila eden od mnogih penzionov, namestitev, ki se je ponašala z urejenim parkom s paviljonom. V parku so ohranjeni približno 150 let stara glicinija in več stoletnih dreves.

Pojdi na seznam
On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba