Novice - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Novice

18.12.2015

Dobra penina se mora lepo iskriti

27. decembra bo Portorož v znamenju mehurčkov. Poleg odličnih slovenskih, italijanskih in hrvaških penin bo pozornost pritegnil tudi francoski šampanjec svetovnega slovesa.

Portorož bo v nedeljo, 27. decembra, gostil že 4. Festival penin. V razkošni Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož se bo med 15. in 22. uro predstavljalo 19 slovenskih, italijanskih in hrvaških peničarjev ter ena francoska šampanjska hiša. Slastne mehurčke se bo seveda dalo tudi okusiti. Vstop na prireditev bo prost, kavcija za degustacijski kozarec bo pet evrov, penine za degustacijo pa bodo na voljo že od enega evra dalje.

Na današnji novinarski konferenci so o festivalu spregovorili župan občine Piran Peter Bossman, v. d. direktorice Turističnega združenja Portorož Patricija Gržinič in predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič.

"Turistično združenje Portorož je leta 2012 organiziralo prvi Festival penin pri nas, letos pa smo dogodek pripeljali na novo, višjo raven. Predvsem nas veseli dobra udeležba peničarjev. Festival ustvarja svežo kulinarično zgodbo, ki lepo obogati zimsko ponudbo naše destinacije," je na konferenci povedala Patricija Gržinič. Peter Bossman pa je pohvalil dogodek, ki destinaciji prinaša prestiž in glamur.

Iz Slovenije se bodo letos na festivalu predstavljali: Vinska hiša Bjana, P&F Jeruzalem Ormož, Istenič, Radgonske gorice, Silveri, Vinakoper, Posestvo Klenar, Vina Štoka, Vinarstvo Rebula, Vina Sanabor in Vinakras. Iz Italije bodo prišli: Azienda Cantarutti Alfieri (Udine), Tenuta Roletto (Torino), Poggio delle Grazie (Verona), Astoria (Treviso) in Tenute Tomasella (Treviso). S Hrvaške pa Pjenušci Peršurić (Višnjan) in Arman Franc (Vižinada). Posebno mesto bo imel francoski šampanjec Taittinger (Reims), ki se uvršča med najbolj renomirane na svetu.

Festival bo ponudil pestro paleto različnih vrst penin, med drugim tudi penino iz terana. Za dodatno ponudbo pa bodo poskrbeli barmani Seaside Bar Solution, ki bodo na dogodku pripravljali koktejle Ščepec Mediterana. Glavni sestavini bosta penina in ščepec solnega cveta iz Piranskih solin.

Ingrid Mahnič: "Udeležba na festivalu je postala za slovenske peničarje že nekako tradicionalna, veseli pa me, da se je letos odzvalo tudi tako lepo število tujih proizvajalcev. Za piko na i je poskrbela francoska šampanjska hiša, ki je v zadnjem trenutku potrdila svojo udeležbo."

Svečani program na terasi pred hotelom se bo pričel ob 17.00 s koncertom Tria Eroika, slovenski vitezi vina pa bodo skupaj z županom Občine Piran Petrom Bossmanom in vinsko kraljico slovenske Istre Niko Breznikar razglasili Naj penino Portoroža 2015. Letos se je na tekmovanje prijavilo 13 peničarjev s kar 25 vzorci penin, ki se bodo potegovali, da se pridružijo častitljivi družbi zmagovalcev iz prejšnjih let. Na prvih dveh tekmovanjih, leta 2012 in 2013, je slavila penina Istenič, lani pa penina Mirana Sirka iz vinske hiše Bjana.

V parku hotela bo še vse do 3. januarja 2016 ob vikendih potekala praznična tržnica. Poleg nakupa izvirnih darilc pa se bodo obiskovalci v parku lahko tudi pogreli z bobiči, tipično istrsko enolončnico, si privoščili krožnik pršuta in sira, se posladkali s palačinkami in nazdravili s kuhanim vinom ali čajem.

Šampanjec ali penina?

O pravilnem poimenovanju penečih vin smo povprašali doc. dr. Mojmirja Wondro z Biotehniške fakultete v Ljubljani: "Klasična penina je peneče vino pridelano po klasični oz. šampanjski metodi. Na kvasnih drožeh mora zoreti vsaj devet mesecev, lahko pa tudi nekaj let. Za osnovno vino običajno uporabljajo samo chardonnay, lahko pa tudi chardonnay v kombinaciji z modrim pinotom. "Champagner" ali po slovensko šampanjec je zaščiteno ime za peneče vino pokrajine Šampanje v Franciji. Šampanjec zori več let v steklenici na usedlini kvasovk in je pridelan iz sort chardonnay in modri pinot. Drugod v Franciji imenujejo peneče vino cremont ali vins mousseux, ki je pridelano po enaki tehnologiji sekundarnega vrenja v steklenici."

Izvedeli smo še, da peneče vino vsebuje tri oblike ogljikovega dioksida. Prva je prosta, plinasta oblika, ki se nahaja v praznem prostoru v vratu steklenice; druga je topna, ko se plin raztaplja v tekočini in nastaja ogljikova kislina; tretja pa vezana, estrska oblika, ko se ogljikova kislina počasi esterificira (veže) z alkoholi. Ta omogoča sproščanje drobnih verižic mehurčkov, ki mu pri nas lepo rečemo iskrenje. Dobra penina pa se mora tudi dobro peniti. Penjenje se zgodi na površini vina ob robu kozarca in mora pri dobrih peninah trajati vsaj tri do štiri minute.
Pojdi na seznam
On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba