Novice - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Novice

6.7.2015

Praznik vina in česna v Novi vasi

Ta konec tedna, 11. in 12. julija, bo Turistično združenje Portorož v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Nova vas že četrtič zapored organiziralo Praznik vina in česna.

Avtohtoni istrski česen je prepoznaven po rdeči kožici in velikih zdravih strokih. V istrski  kuhinji zaseda pomembno mesto, ena največjih specialitet so "peski" oz. poganjki mladega česna. Pripravljajo se s fritajo (jajčna omleta), dušene ali na solato.

Za česen že od nekdaj velja, da preprečuje aterosklerozo. Danes je tudi znano, da je naravni antibiotik, saj deluje protivnetno, protibakterijsko in protivirusno. Velja za bogat vir kalcija, fosforja in vitamina C. Novovaščani pa radi povejo, da so z izkupičkom od prodaje česna med drugim leta 1896 zgradili tudi cerkveni zvonik.

Praznik vina in česna se bo pričel v soboto ob 16. uri z mašo v staroslovanskem jeziku. Ob 17.00 bodo domačini odprli vrata svojih slikovitih dvorišč, kjer bodo ponudili svoje pridelke in prikazali stare običaje. Na odprtju praznika, ki ga bo povezoval Aljoša Pucer, bodo nastopili folklorno društvo Šaltin in moški pevski zbor Pergula, pridružila pa se jim bo tudi vinska kraljica Slovenske Istre Sara Pfeifer Pelicon, ki bo skupaj z obiskovalci nazdravila z značilno istrsko malvazijo.

V soboto zvečer bo na vaški zabavi prepevala skupina Roxie. Nedeljski večer pa bo posvečen Istri, nastopili bodo KD Šavrini in anka Šavrinke iz Gračišča s predstavo Anka taku je ambot blo, nato pa še klapa Castrum Veneris iz Kaštela (Hrvaška). Večer se bo nadaljeval ob zvokih skupine Sixx packk

Obiskovalci se bodo lahko v nedeljo zjutraj udeležili Poletnega Boškarinovega pohoda v organizaciji agencije Autentica. Pohod bo potekal od Nove vasi do Krkavč, povratek pa bo organiziran z avtobusom. Udeleženci pohoda bodo lahko uživali ob kulinaričnih dobrotah na domačijah ter spoznali zgodovino, skrivnosti in legende Nove vasi. Vključena bo tudi istrska "marenda" (malica). Podrobnejše informacije in prijave na: info@autentica.si, tel: 031 337 339 ali 05 611 79 62. 

V domu Krajevne skupnosti bo oba dneva na ogled razstava Noša Šavrinke piranskega podeželja in Krkavč. V soboto dopoldan pa bo v vasi potekalo tudi srečanje Novih vasi Slovenije.

Vstop na prireditev je prost.

Organiziran bo brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Nova Vas. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v soboto: ob 15.00, 17.00, 19.00 in 21.00, zadnji odhod iz Nove vasi ob 23.00. Odhodi iz Pirana v nedeljo: ob 8.00, 10.00, 12.00, 15.00, 17.00 in 19.00. Zadnji odhod iz Nove vasi ob  22.00. 

Pojdi na seznam
On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba