Novice - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Novice

12.2.2014

Piranska princesa v Benetkah

Lani poleti - 670 let zatem, ko je sv. Jurij rešil mesto in prebivalce - se je s piranskega zvonika na Tartinijev trg spustila princesa. Podoben dogodek (Il Volo dell'Angelo, kar pomeni angelov let) vsako leto v času karnevala pripravijo tudi v Benetkah.

“Beneško prireditev smo na nek način ukradli. Ker je bil Piran 500 let pod Benetkami in so nas učili, da ni lepo krasti, smo jim povedali, da smo kopirali prireditev, in da bi se jim radi oddolžili tako, da obogatimo njihov karneval s svojo prisotnostjo. Povabili so nas na oder na Markovem trgu, kjer v družbi doža in Casanove pričakajo angela oziroma njihovo princesko, ko se spusti z zvonika,” je ponosen organizator piranskega spusta Mojmir Kovač iz društva Jaz sem najboljši. V Benetkah bo nastopil v vlogi spremljevalca princeske Dore Kovač, oba bosta nosila srednjeveška kostuma.

Okvir njuni zgodbi bosta dodala Tartini in njegova mati, ki ju bosta upodobila Dragan Klarica in Daniela Sorgo iz Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran oziroma skupine, ki upodablja zgodbe Tartinijevega časa. Za obisk Benetk se bodo vsi štirje predstavniki Pirana tudi lepo oblekli; princeskino obleko šiva Elena Zonta iz Kopra, kostume iz časa Tartinija pa že več let ustvarjajo v ateljeju Tartinijeve hiše pod vodstvom Mariele Lovrič Petrič. Doslej so jih sešili približno 20, predstavniki skupine pa jih bodo nosili tudi v Benetkah. Dogodka se bodo udeležili tudi drugi, saj bodo organizirali prevoz z dvema avtobusoma.

“Il Volo dell'Angelo je velik dogodek, ki privabi kar 50.000 ljudi. Tam nas bodo tudi predstavili, piranska princeska bo beneški podarila vrečko soli, ki je simbol Pirana, in jo povabila, da poleti obišče našo prireditev. Tudi v zaodrju bomo skušali narediti čim večjo promocijo Pirana,” napoveduje Mojmir Kovač.

Vsi štirje “delegati” piranske preteklosti in dediščine Serenissime so ponosni na sodelovanje z beneškim karnevalom, štejejo si ga v čast in za uspeh, da jim je tako hitro uspel tak korak. Predvsem pa želijo s tem prispevati k promociji piranske občine.

Že zdaj pa v Piranu napovedujejo julijski vnovični spust princeske, ki jo bodo letos izbrali na natečaju. Praznovanje bodo razširili, Piran pa se bo za tri dni preselil v srednji vek.

Vir: Primorske novice

 

Foto: Žurnal24
Pojdi na seznam
On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba