Novice - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Novice

Piran, Portorož, Izola, Koper, 14.2.2014

6. Istrski karneval je pred vrati

Pustne maske bodo kmalu prevzele oblast v mnogih slovenskih mestih. V Slovenski Istri se bo to dogodilo v okviru 6. Istrskega karnevala, ki bo med 1. in 5. marcem 2014 preplavil ulice obalnih mest in njihovo zaledje. Priljubljeni Istrski karneval s pustnimi povorkami postaja tako v Slovenski Istri že tradicionalna prireditev, ki pa vsako leto prinaša tudi novosti.

Piran, Portorož

Na pustno sobotno popoldne (1. marec) bo za najmlajše tradicionalno pustno rajanje v avli in kavarni Avditorija; letos bo od 16. ure dalje otroke zabavala pevka Romana Kranjčan. Pustni sobotni večer bo v Piranu v znamenju 12. Velikega pustnega plesa, ki ga v Gledališču Tartini Piran pripravlja SI G. Tartini Piran. Pričel se bo ob 20. uri, letošnja tema je Casanova in pravljice; igrali bodo Rodolfo Vitale Swing Orchestra in DJ Adriano Roj. Portoroška pustna povorka, ki jo Avditorij Portorož  organizira že četrto leto zapored, bo v nedeljo, 2. marca. Vozovi in skupine ter ostali udeleženci povorke se bodo zbrali v Luciji ob 12. uri in krenili po cesti Obala do portoroške ploščadi, kjer bo razglasitev zmagovalcev in žur s skupino Pop Corn. Tudi na portoroški povorki bosta 2 ocenjevalni komisiji, strokovno bo sestavljalo 5 članov, ocenjevalno pa člani –predstavniki pustnih skupin in vozov. V ponedeljek, 4. marca, bodo ob 19. uri v Gledališču Tartini Piran nastopili učenci Glasbene šole Piran. V Sečovljah, na OŠ Vicenzo e Diego de Castro, bo istega dne ob 17. uri prireditev z naslovom »Carneval no sta andar via«. V sredo, 5. marca, ob 16. uri, pa bodo na Belem križu belokriške maškare simbolično pokopale pust že 53-ič zapored.

Novost v Portorožu: k sodelovanju in aktivni udeležbi na Portoroški povorki smo še posebej povabili društva s sedežem v lokalnem okolju. Društvo Sončna riviera iz Portoroža bo v času pusta poskrbelo za še boljšo gostinsko in kulinarično (tematsko) ponudbo. Novost v Piranu, Benetkah: sodelovanje skupin »Iz časa Tartinija« in »Piranska princeska« na tradicionalni otvoritvi Beneškega karnevala v nedeljo, 23. februarja. 

Koper

Edinstvena in največja večdnevna prireditev v Slovenski Istri bo pričela v soboto, 1. marca, ob 9. uri na Pristaniški ulici v Kopru, kjer bo potekal sejem rabljene pustne opreme ter otroške Ful Kul delavnice, ob 10. uri pa bodo pred slaščičarno Oro caffe potekale otroške delavnice v organizaciji Društva prijateljev mladine Koper. Tradicionalna Istrska pustna povorka bo tudi letos, že šestič zapored, preplavila koprske ulice in se tako predstavila obiskovalcem in dvema ocenjevalnima komisijama, ki bosta podelili štiri nagradne bone. Strokovni del ocenjevalne komisije bo sestavljen iz petih članov, druga ocenjevalna komisija pa bo sestavljena iz članov pustnih skupin in vozov.
6. Istrska pustna povorka bo pričela ob 11. uri na Vojkovem nabrežju  v Kopru, nato bo prek Pristaniške prispela do Ukmarjevega trga, kjer se bo nadaljevalo pustno rajanje s skupino Navihani Lisjaki. Pustno vzdušje bo ogrelo tudi koprsko zaledje. Ob 14. uri bo v Zazidu potekala tradicionalna povorka mask, ob 18. uri pa bo vse navzoče najmlajše v dvorani doma krajanov v Šmarjah zabaval čarodej Jole-Cole. Pustne šeme bodo lahko zaplesale tudi v ogrevanem šotoru na 11. tradicionalnem pustovanju v Hrastovljah, in sicer ob 20. uri s skupino Ne me jugat in Xaxid. Na pustni torek, 12. februarja, bo v koprski Taverni, ob 10. uri, poskrbljeno za naše najmlajše. Od tu bo namreč krenila pustna povorka, ki bo namenjena otrokom iz koprskih vrtcev.

Novost: v želji, da bi pustno vzdušje zajelo staro mestno jedro v celoti, sta Zavod Koper Otok in Mestna občina Koper objavila prvi javni natečaj za izbiro najboljše pustne izložbe. Strokovna tričlanska komisija bo v okviru natečaja izložbe ocenjevala glede na dodelanost, zahtevnost priprave in izvirnost same okrasitve, ta pa mora slediti pustni tematiki.


Izola

Tudi v Izoli bodo za pravo pustno vzdušje poskrbele pustne maske osnovnih šol in sicer, v torek,
4. marca 2014. Med 10. in 12.30 uro bo v Izoli potekala 3. Otroška istrska pustna povorka, predaja oblasti in rajanje z Dj Lovrom ter s člani društva Steps in LAI.

 

Prijave in udeležba

Organizatorji letošnjega 6. Istrskega karnevala pričakujemo podobno oz. večje število prijavljenih pustnih skupin in pustnih vozov kot minulo leto.

Vse pustne skupine in pustne vozove, ki želijo sodelovati na 6. Istrski pustni povorki in / ali 4. Portoroški pustni povorki obveščamo, da je rok za prijavo do vključno petka, 21. februarja.

Prijave so možne prek spletne strani www.istrski-karneval.si ali na e-naslov info@istrski-karneval.si. ter po pošti na naslov Mestna občina Koper – TOK, Verdijeva ulica 10, 6000 Koper, fax 05/ 627 16 02.

 

Organizatorji 6. Istrskega karnevala so: Mestna občina Koper, Občina Piran, Občina Izola, Turistična organizacija Koper, Avditorij Portorož-Portorose, Skupnost Italijanov G.Tartini Piran, Center za kulturo, šport in prireditve Izola, Zveza kulturnih društev MOK, OI JSKD Koper in Izola ter Gledališče Steps Izola. 

Pojdi na seznam
On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba