Novice - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Novice

Portorož in Piran, 16.9.2014

Občina Piran tudi letos aktivna v Evropskem tednu mobilnosti 2014

Evropski teden mobilnosti, ki letos poteka od 16. 9. do 22. 9. 2014 pod sloganom »Naše ulice, naše odločitve«, bo na tisoče evropskih mest, me katerimi tradicionalno tudi Piran, povezal v prizadevanjih za človeku bolj prijazne načine mobilnosti. Večino preteklega stoletja smo v Evropi urbana območja načrtovali tako, da so bila kar najbolj prijazna avtomobilom. Mislili smo, da s tem omogočamo večjo mobilnost ter hitrejša in udobnejša potovanja. V resnici pa smo ustvarjali prometne zastoje, povzročali onesnaženost zraka in veliko hrupa, mesta pa so postala za bivanje vse manj prijetna in manj zdrava.

NAŠE ULICE, NAŠE ODLOČITVE je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Spodbuditi nas želi, da lahko sami oblikujemo takšna mesta, v kakršnih si želimo živeti, in jih preuredimo tako, da na prvem mestu ne bodo avtomobili, temveč ljudje.

Med 16. in 22. septembrom se bodo tem prizadevanjem pridružile številne slovenske občine, ki bodo pripravile vrsto zanimivih aktivnosti in javnih prireditev, nekatere pa bodo tudi trajno uvedle ali vsaj preizkusile nove prometne ureditve.

In med njimi ne more manjkati Občina Piran, kot vodilna slovenska občina na področju Zelene mobilnosti (največ javnih električnih vozil/število prebivalcev), ki bo v obdobju od 16. 9. do 22. 9. 2014 organizirala in sodelovala pri naslednjih aktivnostih:

- z namenom spodbujanja kolesarjenja, aktivnega preživljanja prostega časa in trajnostne mobilnosti, bomo od ponedeljka do nedelje (med 9.00 in 17.00 uro) vsem obiskovalcem in krajanom v Turistično informativnih centrih v Piranu in Portorožu omogočili enodnevno brezplačno izposojo koles Piranko (gre za 25 mestnih koles nabavljenih v sklopu EU projekta Adria.MOVE IT! – financiran iz programa IPA Adriatic),

- v petek 19. 9. bodo organizirali Dan brez avtomobila, v sklopu katerega bodo za cel dan zaprli Župančičevo ulico za promet vseh motornih vozil. Na Tartinijevem trgu v Piranu bodo predstavili vsa naša električna vozila (Maestra za prevoz 8 oseb, Dostavka za prevoz tovora in dveh (2) električnih buskov za 17 oseb) in vsem nudili brezplačni pregled in servis koles vsem občankam in občanov (tako Piranko koles, kot drugih koles).

- v soboto 20. 9. bodo sodelovali v akciji društva Pina iz Kopra PAZIBUŽO – Kolesarjenje mladih od Kopra do Pirana. Na kolesarjenju od Kopra do Pirana bodo skušali skupaj z udeleženci ugotoviti ali je omenjeno relacijo možno varno prekolesariti brez kršenja cestnoprometnih predpisov in katera so tista mesta, ki bi s primernejšo ureditvijo zagotavljala večjo varnost ter nenazadnje zadovoljstvo kolesarjev in drugih uporabnikov teh površin. Zaključek kolesarjenja bo v Piranu na Tartinijevem trgu, kjer bodo skupaj  z udeleženci izpeljali eno urno diskusijo, kjer bodo preučili obstoječe stanja kolesarskih poti in iskali rešitve za izboljšanje pogojev kolesarjenja na trasi med Koprom in Piranom.

 

Pojdi na seznam
On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba