Vinjete v Sloveniji - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Vinjete v Sloveniji

Motorna kolesa, osebna in kombinirana vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone, morajo biti od 1. julija 2008 dalje za vožnjo po vseh avtocestah, hitrih cestah v Republiki Sloveniji in ljubljanski obvoznici opremljena z vinjeto.

S 1.7.2009 polletna vinjeta za enosledna vozila / motorna kolesa ostane v uporabi, za dvosledna vozila / osebna in kombinirana vozila pa ne.

  • Letna vinjeta za (dvosledna) motorna vozila do največje dovoljene mase 3.500 kg in največjo dovoljeno višino vozila nad prvo osjo do 1,30 m:  110,00 EUR 
  • Letna vinjeta za (dvosledna) motorna vozila do največje dovoljene največje dovoljene mase 3.500 kg in največjo dovoljeno višino vozila nad prvo osjo nad 1,30 m: 220,00 EUR  Seznam izmerjenih vozil velja od 29. 1. 2014
  • Mesečna vinjeta za (dvosledna) motorna vozila do največje dovoljene mase 3.500 kg: 30,00 EUR
  • Tedenska vinjeta za (dvosledna) motorna vozila do največje dovoljene mase 3.500 kg: 15,00 EUR 
  • Letna vinjeta za (enosledna) motorna kolesa: 55,00 EUR
  • Polletna vinjeta za (enosledna) motorna kolesa: 30,00 EUR
  • Tedenska vinjeta za (enosledna) motorna kolesa: 7,50 EUR


Vinjete so v prodaji na bencinskih servisih doma in v sosednjih državah ter na izpostavah nacionalnega in tujih avtomobilskih klubov, na poštnih uradih v Sloveniji in nekaterih kioskih. Za več informacij je na voljo seznam prodajnih mest.

Za vožnjo po cestninski cesti brez veljavne nalepke – vinjete oziroma brez plačila cestnine je predvidena globa v znesku od 300 do 800 EUR. Letna vinjeta za tekoče leto bo veljala od 1. decembra predhodnega leta do 31. januarja prihodnjega leta (skupaj 14 mesecev).

Polletna vinjeta bo veljala šest mesecev od dneva njenega nakupa oziroma do preteka zadnjega dneva v šestem mesecu, če v šestem mesecu takšnega dneva ni.

Mesečna vinjeta bo veljala od trenutka nakupa vinjete do preteka dneva, ki ima isto številko en mesec po dnevu njenega nakupa, oziroma do preteka zadnjega dneva v mesecu, če v naslednjem mesecu takšnega dneva ni.

Tedenska vinjeta bo veljala sedem zaporednih koledarskih dni od vključno dneva, ki ga bo določil uporabnik ob nakupu vinjete.

Tovornjaki, avtobusi in druga vozila, težja od 3,5 tone, pa bodo do avgusta 2009, ko je zanje predvidena uvedba elektronskega sistema cestninjenja v prostem prometnem toku s satelitsko tehnologijo, uporabljala obstoječi, klasični način plačevanja cestnine (z gotovino, s plačilnimi/kreditnimi karticami ter z DARS kratico Transporter) na robnih stezah cestninskih postaj.

Več na www.dars.si

On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba