Tradicionalne prireditve - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Tradicionalne prireditve

Praznik olja in bledeža v Padni

Padna je ena najlepših vasi slovenske Istre, ki je že od nekdaj znana po veliki količini pridelanega oljčnega olja. Obdana je z oljčnimi nasadi, v katerih so nekatera drevesa stara tudi več kot 300 let. Poleg tega so vaščani že od nekdaj oskrbovali Piran in Portorož s sadjem in zelenjavo, še posebej so bili znani po bledežu (blitvi).

V čast nam je, da bomo lahko predstavili vrhunska oljčna olja slovenske Istre, ki se lahko po svoji kakovosti primerjajo z najboljšimi na svetu. Prav slovensko ekstra deviško oljčno olje je namreč že dvakrat zaporedoma osvojilo prvo mesto na svetovnem prvenstvu v New Yorku.

Na Prazniku olja in bledeža bomo pripravili bogato ponudbo avtohtonih sort oljčnega olja, zdravih kmetijskih pridelkov pridelanih na Šavrinskem gričevju in tradicionalnih istrskih jedi »od enbot«. Poleg istrskih kulinaričnih užitkov bo prireditev ponudila tudi možnosti za številne aktivnosti, od sodelovanja na kolesarskem izletu do pristne istrske zabave v večernih urah.

Solinarski praznik

Praznik oživlja čas odhoda v soline in priprav na pridelavo soli, stoletja najpomembnejšega vira zaslužka za vse mesto. Na Tartinijevem trgu v Piranu boste lahko obiskali sejem, posvečen soli in darovom narave. Na različnih lokacijah po Piranu se bodo predstavila lokalna društva, gastronomski ponudniki in najrazličnejši umetniki. Sejemsko dogajanje bo popestril bogat kulturni program, v sklopu katerega se bodo zvrstili nastopi folklornih skupin, glasbenih izvajalcev in predstavitev solinarske družine. Vaši najmlajši pa se bodo lahko udeležili ustvarjalnih delavnic.

V nedeljo se bo praznovanje začelo s procesijo sv. Jurija in sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Jurija. Popoldne pa bomo preživeli v Sečoveljskih solinah, kamor se bo iz Pirana ob 12. uri odpravila solinarska družina. Tam se bomo do večera zabavali ob zvokih istrske glasbe in si ogledali tržnico kulinaričnih dobrot in umetniških del.

 

Dan vrtnic in kulinaričnih užitkov

Že od začetka prejšnjega stoletja se Portorož zaradi svojega imena povezuje z vrtnicami in to pomlad bo v rožnem vrtu ponovno zacvetela vrtnica Portorož. Njeni bujni cvetovi, ki skozi čas spreminjajo svoj odtenek od živo oranžne do bledo rumene, bodo zagotovo pritegnili pozornost. Oranžna barva cvetov namreč kar vpije po življenju in veselju ter nas spominja na čase, ko je avstro-ogrska elita prihajala v Portorož na daljši dopust in se predajala blagodejnim vplivom ugodne klime ter zdravilnim učinkom solnice in blata iz bližnjih Sečoveljskih solin.

Če se tudi vi težko uprete razkošni paleti barv, vonjev in okusov, ki jih ponujajo vrtnice, Vas vabimo, da se udeležite številnih hortikulturnih, umetniških in kozmetičnih predstavitev, strokovnih predavanj ter prireditev, ki jih v znamenju vrtnic povezuje dvodnevni dogodek v mesecu maju, Festival vrtnic in cvetja. Ogledali si boste stojnice s ponudbo cvetja, vrtnic, dišavnic in izdelkov domače obrti in okusili kulinarične mojstrovine iz vrtnic. Kupili boste lahko sadike vrtnice Portorož in drugo cvetje za ureditev svojih vrtov.

Internautica

Mednarodna razstava navtike INTERNAUTICA vsako pomlad v mesecu maju popestri dogajanje na slovenski obali in sodi med vplivnejše srednje-evropske navtične dogodke v tem času. Ima pomemben strateški vpliv na trg plovil in navtične opreme, kot tudi na razvoj navtičnega turizma v jadranski regiji in v Sredozemlju. Obiskovalcem vsako leto predstavlja številne navtične novosti in zanimivosti najpomembnejših svetovnih proizvajalcev. Predstavlja pestro ponudbo in tržišča za široko paleto različnih navtičnih in športnih proizvodov. Na več kot 8000 m2 pokritih razstavnih površin in na več kot 20.000 m2 odkritih razstavnih površin se predstavlja več kot 200 razstavljalcev iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Nemčije in drugih držav ter več kot 200 plovil na 150 ekskluzivnih privezih. Dogodek spremljajo številne jadralne regate, srečanja vozil »old timerjev«, testne vožnje z avtomobili, seminarji in konference, kulinarična in etnološka ponudba ter več kot 100 najbolj priznanih blagovnih znamk iz sveta navtike in športa.  

Praznik artičok

Konec maja  je v Strunjanu praznično. Jesenskemu prazniku kakijev, ki je vsako leto bolj obiskan, se je pridružil še pomladni praznik artičok. V strunjanskih nasadih namreč raste tudi avtohtona, kulinarično slastna, zdravilna, a premalo znana istrska artičoka. Le-ta ima na slovenski obali celo daljšo tradicijo kot kaki, saj jo v Strunjanu poznajo še iz časov pred Beneško republiko. Raste na sončnih legah, ki jih na tem koščku raja res ne manjka, rada ima toploto, maj je njena sezona. Je vijoličasto zelene barve, od običajne artičoke je nekoliko manjša, predvsem pa bolj okusna, zaradi česar je pri gurmanih cenjena tako kot npr. divji šparglji. Letošnji praznik artičok si bodo obiskovalci lahko zapomnili po tržnici artičok in ostalih okusnih dobrot, razstavi likovnih in literarnih prispevkov, na predavanju se bodo pobliže spoznali z artičoko in njeno uporabo v kulinariki ter se sprehodili med strunjanskimi nasadi ter po slikovitem krajinskem parku.

Kot zdravilno rastlino so artičoko začeli uporabljati šele v 20. stoletju. Pospešuje prebavo, spodbuja črevesno floro, čisti jetra, spodbuja delovanje žolča, znižuje holesterol ter spodbuja izločanje vode iz telesa, lajša tudi sindrom razdražljivega črevesa. 88 % artičoke je voda, ostalo pa same koristne snovi - vsebuje vitamine B, C in K, betakaroten, kalcij, folno kislino, kalij, fosfor, magnezij in natrij. Seznam jedi, ki se jih lahko pripravi iz te sredozemske rastline, je dolg: solate, vložene artičoke, artičoke kot dodatek k mesnim omakam, testeninam, picam … Artičoka dopušča domišljiji prosto pot. Pravijo, da ko enkrat poskusiš strunjanske artičoke, ti druge ne teknejo več tako kot prej.

Praznik vina in česna v Novi vasi

Drugo soboto in nedeljo v juliju bo v Novi vasi bogata ponudba vina, česna in drugih domačih proizvodov. Vaščani bodo odprli svoje domačije in obiskovalcem prikazali stare običaje, zvečer pa bodo skupaj zaplesali na tipični vaški fešti.


Piranski glasbeni večeri

Piranski glasbeni večeri so nastali leta 1978. Organizira jih Avditorij Portorož vsak petek julija in avgusta v večernem hladu akustičnega Križnega hodnika v Minoritskem samostanu, ob dežju v bližnji samostanki cerkvi svetega Frančiška, orgelske koncerte pa v cerkvi svetega Jurija v Piranu ali v cerkvi Marije Rožnovenske v Portorožu.

V štiriintridesetih letih so se Piranski glasbeni večeri programsko in vsebinsko obogatili in izoblikovali prepoznaven profil, ki posega v širši slovenski in mednarodni kulturni prostor. Postali so sestavni del piranskega mestnega življenja, identitete in kulturnega ponosa.
Piranski glasbeni večeri umeščajo Piran s poletnimi večeri vrhunske kakovostne glasbe v samo središče unikatnega komornega muziciranja, ki se kot čudovita zvočna kulisa postavlja ob bok arhitekturni.

Folklorni festival MIFF

Folklorno društvo VAL Piran je leta 2003 začelo z organizacijo Mednarodnega folklornega festivala sredozemskih držav, katerega namen je združevanje folklornih skupin iz držav ob sredozemskem morju in predstavitev pestrosti tega območja širši javnosti.

Festivalsko dogajanje se dogaja na celotnem območju Slovenske Istre. V Piranu na Tartinijevem trgu ali Prvomajskem trgu, v primeru slabega vremena pa v Tartinijevem gledališču. Dogajanje so razširili tudi na Portorož, Koper in Izolo. Z letom 2007 se je festival razširil tudi na Hrvaško, v Umag. Zaradi širitve festivala jim pri organizaciji festivala MIFF pomagata lokalna soorganizatorja »Pučko otvoreno učilište Ante Babič« iz Umaga in Center za kulturo, šport in prireditve Izola.

Folklorna skupina VAL Piran deluje že od leta 1961. V svojih vrstah združuje mlade iz vse Slovenske Istre. Vsako leto skupina izvede večje število nastopov doma in v tujini.

PUF – Poulični lutkovni festival

Program festivala, ki sloni na etno glasbi in lutkovnem gledališču poteka vsak ponedeljek v juliju in avgustu v Piranu. V preteklih letih je na festivalu, ki združuje mesta od Vidma do Pirana in je pobraten z italijanskim festivalom Lutke brez meja, nastopila pisana druščina lutkarjev, cirkusantov, komedijantov, žonglerjev, igralcev, pevcev in muzikantov iz 22 držav. Pri nas so prizorišča festivala Koper, Izola, Piran in Gračišče, v Italiji pa festival potuje po trgih večjih in manjših vasi ter v Vidmu.

Portoroške noči

Z večdnevno prireditvijo, ki poskrbi za obilo zabave v Portorožu in Piranu proslavimo vrhunec poletja.

Tradicionalno romanje z barkami

Ob prazniku Marijinega vnebovzetja Župnija Piran organizira romanje z barkami iz Pirana v Strunjan.

Tartini festival

Tartini festival je mednarodni festival komorne glasbe, ki oživlja dela in duh v Piranu rojenega Giuseppa Tartinija. Serija vrhunskih umetniških dogodkov obuja bogato kulturno dediščino in leto za letom prejema najboljše kritike v strokovni javnosti. Slovenska Istra tako vsako leto konec poletja gosti priznane glasbenike z vseh koncev sveta, ki z raznolikim programom nagovarjajo tako poznavalce kot tudi ljubitelje klasične glasbe, obilo umetniških užitkov pa ponujajo tudi naključnim obiskovalcem.

Melodije morja in sonca

Melodije morja in sonca so kljub svoji stalnosti na Obali na svoj način zelo različne od tipičnih glasbenih festivalov. To je festival, kjer poletne melodije spremlja pridih morja in sonca. Tako organizatorji kot tudi nastopajoči k temu prispevajo s prav posebno energijo, kar festival vsako leto naredi edinstven. Medijski dogodek, ki je vsako leto vrhunec poletnega dogajanja na naši Obali.

Praznik kakija

Praznik kakijev v Strunjanu je tradicionalna prireditev, ki jo vsako leto v novembru organizira turistično društvo Solinar iz Strunjana. Slastni sadeži so razstavljeni in ponujeni v nakup sveži ali predelani v kulinarične dobrote. Strokovnjaki pripravijo predavanja, umetniki razstavljajo svoja dela in poskrbijo za bogat razvedrilni in kulturni program, gostinci pa za pestro ponudbo primorskih jedi pod šotorom. Ne zamudite tekmovanja za največji strunjanski kaki, odličen glasbeni program in nepogrešljiv kakijev sladoled.

Dnevi evropske kulturne dediščine

Temeljni vodili kulturne prireditve Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) sta vzpodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne dediščine in predstaviti idejo o skupnem evropskem prostoru in skupni kulturni dediščini. Danes DEKD organizira 48 članov držav Evrope. Število sodelujočih se iz leta v leto povečuje. Namen Društva ljubiteljev kulturne in naravne dediščine »Anbot« iz Pirana je negovanje in ohranjanje kulturne dediščine ter ozaveščanje javnosti o pomenu njenega ohranjanja.

Svetovni dan turizma

27. september je Svetovni dan turizma. Generalna skupščina Svetovne turistične organizacije (WTO) vsako leto izbere posebno temo, posvečeno temu dnevu. Vsako leto tudi v Sloveniji na različne načine obeležujemo ta pomemben dan. Številne lokalne, regionalne in nacionalne institucije, organizacije, društva in šole v njegovo počastitev izvajajo različne prireditve in posvetovanja v turizmu.

Pomorski krst

Neptunov pomorski krst nadaljuje tradicijo pomorščakov, ki so krstili mornarje, ki so prvič prestopili ekvator. Odvija se septembra v Piranu na glavnem pomolu.

Sejem starin

Društvo Anbot Piran organizira sejme starin in domače obrti vsako četrto soboto v mesecu. Morda boste med ponudbo lahko našli zanimive predmete za dopolnitev vaših zbirk in domače dobrote.

Festival slovenskega filma

Festival slovenskega filma je kulturni in poslovni dogodek, na katerem se srečujejo filmski ustvarjalci, strokovna javnost, poslovni partnerji in ljubitelji filma. Je vsakoletno srečanje, na katerem se štiri dni zapored odvrti produkcija celovečernih igranih, dokumentarnih in kratkih filmov, vrstijo se novinarske konference, strokovna in poslovna srečanja, zaključi pa se s slovesno podelitvijo nagrad vesna. Vesna simbolizira moč junakinje iz legendarnega istoimenskega filma, ki ga je leta 1955 režiral František Čap. Češki režiser danes predstavlja enega stebrov zgodovine slovenskega filma in je svetel dokaz evropske kulturne povezanosti in odprtosti slovenske filmske produkcije. Festival povezuje nove pristope mlade generacije avtorjev z izročilom velikih imen slovenske filmske zgodovine, ki je bila vedno povezana tudi z evropskim kinematografskim prostorom.

Izbor Miss Alpe Adria

Tradicionalno prireditev organizira Agencija Misson 14. avgusta na Tartinijevem trgu v Piranu. Prireditev spremljajo številni glasbeni nastopi, izbor Miss Alpe Adria ter ognjemet.

Ex-tempore Piran

Obalne galerije Piran že od leta 1965 organizirajo mednarodni slikarski ex-tempore in mednarodni ex-tempore keramike (od leta 1999). V začetku septembra si tako lahko razstavljena dela ogledate na Tartinijevem trgu, v Križnem hodniku Minoritskega samostana v Piranu ter v skladiščih soli Monfort v Portorožu.

Piranski dnevi arhitekture

Piranski dnevi arhitekture so mednarodna arhitekturna konferenca z eno najdaljših tradicij na svetu. Odvijajo se od leta 1983, vsako leto konec novembra v očarljivem gledališču Tartini v Piranu. Pobudnik in dolgoletni predsednik konference je bil arhitekt prof. Vojteh Ravnikar (1943–2010). Od leta 2008 jo vodi in organizira generacija mlajših arhitektov. Namen konference je ovrednotiti tekoče arhitekturne trende in predstaviti najbolj inovativne ideje arhitekturne in prostorske produkcije, ki na sodoben način spoštujejo lokalni kontekst in podpirajo kulturno raznolikost. Na konferenci je predavalo veliko svetovno priznanih arhitektov. PDA konferenco vsako leto spremlja tudi vrsta arhitekturnih razstav. Med njimi je najpomembnejša mednarodna razstava za prestižno nagrado Piranesi.

Več na www.pida.si.

Festival penin z božično-novoletno tržnico

Turistično združenje Portorož organizira v decembru Festival penin z božično-novoletno tržnico. Na festivalu se predstavljajo tuji in domači peničarji in penine. Ponudbo penin spremlja tudi bogat kulinarični izbor izpod rok kuharskih mojstrov. Okusiti je mogoče različne istrske jedi, od tartufov, pršuta v kruhu, fužev in bakalaja, pa tudi razne sladice, vročo čokolado in kuhano vino. Ponudbo zaokroži božično-novoletna tržnica domačih izdelkov, kot so oljčno olje, namazi, marmelade, med, zelišča in domača umetnostna obrt iz vse Slovenije. Kot nalašč za drobna razvajanja in pozornosti.

Veseli december, silvestrski večer in novoletno popoldne

Portorož vsako leto za Veseli december organizira številne prireditve za najmlajše (Miklavžev koncert, lutkovne igrice …) in tiste malo starejše (božični in novoletni koncert), božične in novoletne stojnice, silvestrski večer z glasbo in gostinsko ponudbo ter z ognjemetom v Portorožu in novoletno popoldne na Tartinijevem trgu v Piranu.

Novoletni skok v morje

Že od leta 2005 Športno društvo Slovenc iz Ljubljane prireja množični dogodek v Portorožu, ki je vsako leto koledarsko prva prireditev v Sloveniji. Gre za tradicionalni Novoletni skok v morje, ki na prvi dan novega leta pritegne vsako leto več aktivnih udeležencev, pa tudi gledalcev. V novoletnem kopanju je tudi nekaj simbolike – začeti novo leto aktivno, nekoliko drugače, s skokom v naše čisto morje. Organizatorji dogodek popestrijo s spremljevalnim programom in poskrbijo za aktivno ogrevanje z zanimivimi rekviziti. 

Informacije: www.novoletniskokvmorje.eu
On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba