Metod Frlic: Morala je za ovce - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Dogodki

Razstavišče Monfort Portorož, 16.6. - 26.8.2018, Odprtje: sobota, 16. junij 2018, ob 21.30
Kulturni dogodek

Metod Frlic: Morala je za ovce

Ustvarjalno delo Metoda Frlica (1965, diplomiral 1989 na ljubljanski ALU), enega najdrznejših slovenskih kiparjev srednje generacije in docenta na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, predstavlja interdisciplinarnega ustvarjalca, ki odlično obvladuje različne materiale in tehnike. Prav tako je prepoznaven po svojski portretni plastiki ter po številnih javnih spomeniških postavitvah doma in v tujini. Celoten opus, ki nastaja od konca osemdesetih let, je precej raznolik in domišljen, vsebinsko pa vedno navdahnjen s sočasno lokalno in globalno situacijo v najširšem smislu besede. Socialno‒ekonomska, kulturološko‒verska ter politična dogajanja in spremembe so mu vedno tisti izzivi, na katerega se v izbranem mediju brezkompromisno in neposredno kritično odziva. Tudi pričujoča ambientalna postavitev z močno simboličnim poimenovanjem Morala je za ovce dokazuje kontraverznega likovnika, ki obiskovalca provocira, lahko tudi šokira, vsekakor pa ga ozavešča s prepoznavnimi in konkretnimi resničnostmi.

Frlic je v interieru nekdanjega skladišča soli Monfort različne kiparske zvrsti, skulpture, objekte in instalacije, premišljeno umestil v novo vsebinsko in konceptualno ambientalno celoto z močno angažirano sporočilnostjo. Vsako posamezno delo deluje celostno, je tudi privlačno izzivalno in je nosilec konkretne zgodbe, ki pa v dialogu z drugimi še razširi možne drugačne interpretacije istega dela. Že sama preprosta, in tudi provokativna naslavljanja del, na primer: Dajte nam že mir!, Kontemplacija demokracije, Multikulti ali papež Frančišek prihaja v miru, Obama was here!, Politični govor,  The time zero / Čas nič, Udi narodovega telesa ali fantje zasral′ ste, Zlato tele, Strah Evrope in Slavoj Žižek, diham in pišem, ponujajo različne asociacije in hkrati refleksije trenutnih lokalnih in mednarodnih družbenih stanj, tudi položaja posameznika znotraj sodobne družbe in civilizacije, v kateri živimo. Le-te so gledalcu prepoznavne v konkretnih upodobitvah znanih in vsakdanjih motivov, saj Frlica vedno zanimajo in izzivajo tiste realnosti, ki so del nas vseh. Tako po eni strani postanejo nosilke intimne ikonografije, torej so strogo personalizirane, in hkrati s simboliko naslavljajo univerzalne teme, ki ne glede na čas in prostor ostajajo vedno aktualne.                                                                  

V soboto, 23. junija 2018, ob 11.00 bosta avtor, akademski kipar Metod Frlic, in kustosinja Nives Marvin v razstavišču Monfort obiskovalce popeljala po prostorski postavitvi Morala je za ovce.

Informacije: Nives Marvin, nives.marvin@obalne-galerije.si, T 05 6712 082

Pojdi na seznam
On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba