Ex tempore Piran 2017 - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Dogodki

Mestna galerija Piran in Monfort Portorož, 26.8. - 2.9.2017
Kulturni dogodek

Ex tempore Piran 2017

Slovesna podelitev nagrad in odprtje razstav v soboto, 2. septembra 2017, ob 20. 30 uri

V tednu od sobote, 26. avgusta, do sobote, 2. septembra 2017, se bodo slikarji in drugi likovniki prijavili ter žigosali podlage v Monfortu v Portorožu, Ljubljani, Celju, Mariboru, Novi Gorici, Brežicah, Pulju in na Reki, dela pa bodo oddali v portoroškem Monfortu najpozneje do petka, 1. septembra, do 14.00 (vse informacije na www.obalne-galerije.si). Izbor del za razstavo in nagrade bo opravila mednarodna strokovna žirija v sestavi: Eugen Borkovsky (Hrvaška), Renzo Grigolon (Italija), Vasja Nagy(Avstrija, Slovenija).

V letošnjem bogatem fondu razpisanih nagrad bomo podelili kar 23 različnih nagrad v skupni vrednosti 18.000 Eur: ob prestižnem GRAND PRIXU v vrednosti 2.000 Eur še 8 Velikih odkupnih nagrad v vrednosti 1.000 Eur, pa hotelske nagrade, posebne nagrade, nagrada za perspektivnega mladega avtorja, častno priznanje občinstva, nagrade za dela na papirju in druge.  

Ob Ex-temporu Piran bomo v tednu od 26. 8. do 2. 9. organizirali s sodelovanjem drugih piranskih ustanov številne spremljevalne prireditve. Namenjene bodo različnemu občinstvu in bodo obogatile kulturni utrip slikovitega Pirana.

Slavnostna podelitev nagrad ter odprtje razstav izbranih slik (v Mestni galeriji Piran in razstavišču Monfort v Portorožu) pod pokroviteljstvom župana Občine Piran, Petra Bossmana, bo v soboto, 2. septembra, ob 20.30 uri na Tartinijevem trgu v Piranu.

V primeru slabega vremena bo prireditev v Mestni galeriji Piran.


Razstava v Mestni galeriji Piran bo na ogled od 2. septembra do 12. novembra 2017, v razstavišču Monfort Portorož pa od 2. do 24. septembra 2017.

Kontakt: Jelka Kukovič, info@obalne-galerije.si, T 05 6712 080, www.obalne-galerije.si

Leta 1965 je skupina piranskih likovnikov, idejni oče je bil Pavle Zamar Zappa, prvič v slikovitem Piranu z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino organizirala poseben slikarski dogodek: likovniki od vsepovsod so v točno odmerjenem času ustvarjali dela, katere je strokovna žirija ocenila in nagradila. 

Ta osnovni koncept prireditve, katero so takrat prvič poimenovali Ex-tempore (iz latinščine ex tempore: iz časa, v času), ostaja vse do danes. Od takrat se je po vzgledu piranskega Ex-tempora prireditev razširila v številne kraje bivše Jugoslavije in še danes jim sledimo v Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji in drugod. Piranski slikarski Ex-tempore pa ohranja status najstarejšega Ex-tempora v Evropi z neprekinjenim delovanjem tudi po zaslugi dolgoletnega ravnatelja Obalnih galerij Piran, Antona Biloslava. Pred štirinajstimi leti smo slikarski Ex-tempore nadgradili še z Ex-temporom keramike, tako da je danes Piran med keramičarji že prepoznaven tudi izven meja Evrope. Je edina tovrstna likovna manifestacija tekmovalnega značaja v organizaciji Obalnih galerij Piran, katere se udeležujejo profesionalni in ljubiteljski likovniki ter keramičarji iz več kot desetih držav.

Piranski Ex-tempore je že desetletja izredno pomemben segment turistično kulturne ponudbe v Slovenski Istri in se tradicionalno dogaja v mesecu septembru. Obalne galerije Piran zato v tem času – tudi s sodelovanjem partnerjev – organizirajo še spremljajoče razstave in druge kulturne dogodke. Je hkrati ena redkih likovnih manifestacij, ki že desetletja omogoča kolekcionarjem in gospodarskim družbam, da si s svojo soudeležbo ustvarjajo kvalitetne zbirke likovnih del. 

Organizator: Obalne galerije Piran

W: http://www.obalne-galerije.si/

Pojdi na seznam
On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba