Krajinski park Strunjan - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Krajinski park Strunjan

Park je zavarovano širše območje narave, ki obsega dva naravna rezervata, Naravni rezervat Strunjan in Naravni rezervat Strunjan – Stjuža, ter dvostranski Pinijev drevored, ki velja za spomenik oblikovane narave.

Naravni rezervat Strunjan 

Naravni rezervat Strunjan je del Krajinskega parka Strunjan, zavarovan z odlokoma občin Izola in Piran o razglasitvi Krajinskega parka Strunjan (Primorske novice, uradne objave 3/90, 5/90). Naravni rezervat obsega severno obrežje Strunjanskega polotoka s pripadajočim 200-metrskim pasom morja. Najznačilnejši del je štiri kilometre dolg in do 80 metrov visok flišni klif. Stik morja in kopna je v celoti ohranjen v bogastvu naravnih oblik in procesov. Na vsej dolžini klifa so dobro vidne vodoravne plasti laporja in peščenjaka, zanimivi pa so tudi geološki in geomorfološki pojavi, kot so nalomljeni skalni bloki, spodmoli, mikrotektonski prelomi in gube, ki so še posebej izraziti na posameznih rtih. Čudovito morje in intimni kotički na plaži vas bodo prepričali, da se vrnete v zaliv, kjer kraljuje Mesec. Pot do zaliva je malce bolj zahtevna, saj je do njega mogoče priti samo peš. Toda najlepši dragulji so običajno najbolj skriti, če pa jih najdemo, je zadovoljstvo nepopisno. Izgubili se ne boste: informativne table so postavljene ob vznožju klifa in ob poti nad klifom.

Dostopi:

  • s kopališča v Strunjanu ob vznožju klifa,
  • od cerkve sv. Marije in Strunjanskega križa nad klifom,
  • iz Simonovega zaliva ob vznožju klifa.

Solinarski hiši

V prvi solinarski hiši, današnjem centru za obiskovalce, je bilo v pritličju skladišče soli, v nadstropju pa stanovanjski prostor za solinarsko družino. Druga solinarska hiša se še danes uporablja kot bivališče solinarjev.


Strunjanske soline

Strunjanske soline so del Naravnega rezervata Strunjan – Stjuža in veljajo za najmanjše in najsevernejše soline v Sredozemlju. Nekoč so takoj za Sečoveljskimi veljale za druge najpomembnejše piranske soline. Plitvino Strunjanskega zaliva je človek preoblikoval v soline z izgradnjo nasipov, kanalov in plitvih bazenov in tako ustvaril tudi pomembno vrsto ekosistema: slano mokrišče.

Laguna Stjuža

Stjuža je edina slovenska morska laguna in se klasificira kot slano mokrišče. Ime izhaja iz italijanskega izraza »chiusa« – zaprta. Danes je zaliv od morja ločen z nasipom, tako da jo z njim povezuje le kanal. Območje zaradi plitkosti, obilice hrane in zavetja nudi dom različnim vrstam vodnih ptic.


Strunjanski križ

Na rtu izza cerkve že od l. 1600 stoji kamniti križ. Križ ni le znamenje, da je v bližini Marijino svetišče, temveč tudi opozarja na bližino kopnega. S tega mesta se ponuja čudovit razgled na obalo pod klifom, Tržaški zaliv, ob lepem vremenu pa vse do Triglava.

Informacije


Javni zavod Krajinski park Strunjan
Senčna pot 10 (prostori uprave parka se nahajao na naslovu Strunjan 152)
6320 Portorož

T: +386 (0)8 205 18 80
info@parkstrunjan.si
www.parkstrunjan.si

On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba