Pomorski muzej "Sergej Mašera" - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Pomorski muzej "Sergej Mašera"

Prve pomorske zbirke v Piranu so bile postavljene v Mestnem muzeju, ustanovljenem leta 1954, ki je bil leta 1967 preimenovan v Pomorski muzej »Sergej Mašera«.

Sedež ima v mogočni klasicistični palači Gabrielli ob pristanišču na Cankarjevem nabrežju 3. Takoj po ustanovitvi so v njem začeli preučevati zgodovino slovenskega pomorstva in pomorsko preteklost obalnega območja. 

Muzej zbira, preučuje in predstavlja pomorsko preteklost obalnega področja in gospodarske panoge, ki so vezane na morje. V njem si lahko ogledate arheološko zbirko o pomorskih poteh in trgovini od prazgodovine do srednjega veka in zbirko naselbinskih ostankov s kopnega in iz morja.

Etnološka solinarska zbirka s pomočjo starih fotografij, maket, orodja in predmetov iz vsakdanjega življenja solinarjev prikazuje postopek pridobivanja soli. Etnološko ribiško zbirko bogatijo številni ladijski modeli, orodja in pripomočki za zasebni in industrijski ribolov ter prikazi različnih načinov predelave rib. V osrednji zgodovinski, etnološki in umetnostnozgodovinski zbirki pomorstva od srednjega veka do konca druge svetovne vojne so razstavljeni slavni Gruberjevi ladijski modeli, številni ladijski modeli različnih tipov ladij od galej do velikih jadrnic, instrumenti z ladij, mornarske uniforme, likovna dela slikarjev marinistov, različna ladijska oprema, fotografije z ladij in drugo.

Pomorski muzej ima tri stalne zbirke zunaj svojega sedeža, in sicer: v vili sv. Marka v Portorožu, v Tonini hiši v Sv. Petru in v Sečoveljskih solinah.

Muzej si lahko ogledate samostojno ali z vodenjem, ki ga nudimo v slovenskem, italijanskem ali angleškem jeziku po predhodni najavi. Vodenja ni po 16. uri in ob vikendih. Ogled z vodenjem traja približno 1 uro.

Poletni urnik Zimski urnik
9.00–12.00 in 17.00–21.00 9.00–17.00
Ponedeljek: ZAPRTO Ponedeljek: ZAPRTO

Informacije

Pomorski muzej »Sergej Mašera«
Cankarjevo nabrežje 3
SI-6330 Piran

T: +386 (0)5 671 00 40
F: +386 (0)5 671 00 50
E: muzej@pommuz-pi.si

On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba