Muzej solinarstva v krajinskem parku - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Muzej solinarstva v krajinskem parku

V Krajinskem parku Sečoveljske soline si lahko ogledate Muzej solinarstva. Najstarejši piranski rek se glasi: »Piran xe fato de sal!« Piran je nastal iz soli.

Kdaj so v Piranu začeli pridelovati sol, ni mogoče ugotoviti, zagotovo pa lahko trdimo, da so Pirančani veljali za marljive in delavne solinarje, ki so sloves mesta s soljo ponesli daleč po svetu.

Poleg ribištva in obrti je prav tradicionalno solinarstvo omogočalo razcvet mesta. Zaradi pridelovanja soli v oddaljenih solinah so se meščani morali v času solne sezone preseliti v solinarske hiše, ki so stale v neposredni bližini solnih polj. 

Tako so imeli dve bivališči: mestno v času zime, pred poletjem pa so se s svojimi ladjicami odpravili v soline, kjer so ob delu dočakali jesen. 

Bivanje v solinah so si uredili v kamnitih hišah, kjer so imeli vse najnujnejše za življenje in delo na solinah. V temnih kleteh so skladiščili pridelano sol, v majhnih izbah so si privoščili kratek nočni počitek. Gospodinje so pekle kruh v posebnem kaminu za hišo.

Kratek izsek iz življenja solinarjev prikazuje Muzej solinarstva, kjer si lahko ogledate obnovljeno solinarsko hišo in stari način pridelovanja soli.

Ogled je mogoč z vodenjem v slovenskem, italijanskem ali angleškem jeziku. Ogled traja približno 1 uro.

Vstopnina po ceniku KPSS >> CENIK vstopnic za obisk parka 

Brezplačna izposoja koles za obiskovalce do Muzeja solinarstva

Ob vstopu v Krajinski park Sečoveljske soline v predelu Fontanigge je na voljo 25 koles za brezplačno izposojo. Obiskovalci lahko na vhodu prevzamejo kolo in se v desetih minutah pripeljejo do solinarskega muzeja.

Junij–avgust April–maj
September–oktober
November–marec
9.00–19.00 10.00–13.00 ZAPRTO
Ponedeljek: ZAPRTO Ponedeljek: ZAPRTO

Informacije

Pomorski muzej »Sergej Mašera«, Piran
Cankarjevo nabrežje 3
SI-6330 Piran

T: +386 (0)5 671 00 40
F: +386 (0)5 671 00 50
E: muzej@pommuz-pi.si

On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba