Cerkev sv. Frančiška - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Cerkev sv. Frančiška

Pred cerkvijo se razprostira manjši trg, kjer je bilo nekoč pokopališče. Gradnja cerkve sega v 14. stoletje. Današnja podoba notranjosti izhaja iz 17., zunanjost pa iz 19. stoletja. Levi vogal cerkvene ladje je okrašen v stilu kiparjev Lombardov; baldahin pred glavnim oltarjem z začetka 16. stoletja je bil v 18. stoletju odstranjen in v 19. stoletju znova postavljen na prvotno mesto.

Najpomembnejše likovno delo, Marija z vsemi svetniki, ki ga je naslikal Vittore Carpaccio leta 1518, je do leta 1940, ko je bilo odpeljano v Italijo, krasilo edikulo. Cerkev sv. Frančiška se ponaša s pravcato galerijo slik iz 17. in 18. stoletja. Najpomembnejše so Zadnja večerja, sliki papežev Aleksandra V. in Jurija II., Sv. Magdalena, Sv. J. Krstnik, Sv. Peter in Sv. Pavel ter Samarijanka ob vodnjaku.

Pod tlakom cerkve so številne grobnice, tudi družine Tartini.

Križni hodnik

Ob cerkvi sv. Frančiška stoji minoritski samostan z lepo oblikovanim notranjim dvoriščem, t. i. križnim hodnikom, ki predstavlja eno najlepših atrijskih arhitektur na Primorskem. Vanj vodi polkrožno zaključen portal z bogato obdelanima kamnitima stebroma, ki nosita arhitrav z napisom in grbi.

Samostan sv. Frančiška je bil najverjetneje ustanovljen še pred letom 1301, ko so minoriti že začeli z gradnjo cerkve. Samostan hrani veliko glasbene literature, stara samostanska knjižnica pa se lahko pohvali s knjigami iz 15. stoletja. V samostanu še danes živijo bratje minoriti, ki upravljajo samostansko cerkev, nudijo duhovno oskrbo in vodijo duhovne vaje.

Križni hodnik predstavlja eno najbolj akustičnih prizorišč v Sloveniji, kjer že vrsto let potekajo številne vrhunske glasbene prireditve, kot so Piranski glasbeni večeri in Tartinijev festival. Iz križnega hodnika je vhod v samostansko pinakoteko, kjer so na ogled platna beneških slikarjev.

Pinakoteka

V pritličju samostana je od leta 1997 za javnost odprta pinakoteka, ki obsega zbirko štirinajstih kakovostnih likovnih del, v glavnem neznanih beneških avtorjev, ki so nekdaj krasila samostan in cerkev.

Pinakoteko si v poletnem času lahko ogledate vsak dan med 9. in 12. ter med 17. in 20. uro. Izven sezone je ogled mogoč po dogovoru.

Cerkev sv. Katarine

Poleg vhoda v Minoritski samostan je nekdaj stala cerkvica sv. Katarine Aleksandrijske, najstarejši objekt v današnjem kompleksu samostana.

Odkrite so bile tri grobnice, ki so pripadale pomembnim piranskim meščanom, ena izmed njih verjetno bratovščini sv. Katarine.

On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba