Kulturne znamenitosti - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Kulturne znamenitosti

Arhitektura

Kakšno zgodovino ima to mestece! Bizantinsko cesarstvo, Beneška republika s svojimi trgovskimi in pomorskimi ambicijami, pa cesarska Avstrija – vsako obdobje je mestu vtisnilo poseben pečat. Še zlasti skoraj petsto let trajajoči beneški vpliv Piranu še vedno daje neponovljiv šarm …

Na vsakem vogalu arhitekturni, slikarski in kiparski biseri spominjajo na to, da tu kultura ni na ogled le v muzejih, temveč krasi mestni vsakdan.

Tu je sijajni Tartinijev trg, današnje središče mesta. Ovalni trg, obdan z mogočnimi palačami, kot je Benečanka (o njej legenda pravi, da jo je dal premožni beneški trgovec zgraditi za svojo piransko ljubico), bogato okrašeno mestno hišo in najstarejšo cerkvijo v mestu.

Nad mestom se dviga mogočna stolnica svetega Jurija, od katere se na vse strani odpira naravnost navdušujoč razgled – na pravljično morje mestnih streh, srednjeveško obzidje, pristanišče, ob jasnem vremenu pa vse do Triglava in Dolomitov. No, tudi Trst, Gradež in Savudrija vam ležijo pred nogami.  

Ne oklevajte, temveč se čimprej podajte v ozke uličice in jih doživite z vsemi čuti!

Piran, mesto umetnikov in pomorščakov

Piran je poln umetnosti in kulture, ki jo hranijo mestne galerije. V palači Gabrielli je zanimiv Pomorski muzej Sergej Mašera. Še posebej vredno ogleda je nekdanje skladišče soli Monfort v Portorožu, v katerem je razstava plovil in umetnostna galerija.

Piran, mesto glasbe

Giuseppe Tartini, svetovno znan skladatelj in violinist, ki se je v Piranu rodil in odraščal, je povsod pričujoč. Njegov spomenik stoji na glavnem trgu, tam je tudi njegova rojstna hiša, ki je odprta za obiskovalce in kjer je na ogled njegova violina. V čast svojemu velikemu sinu mesto že vrsto leto vsako poletje prireja Tartinijev glasbeni festival, ki poteka v izjemno akustičnem križnem hodniku minoritskega samostana.

Kultura solinarjev in kmetov

Resnična kultura dežele ne odseva samo v delu slikarjev, glasbenikov in arhitektov, temveč ji dajejo pečat tudi prebivalci. 

V Leti, severnem delu Sečoveljskih solin, se sol še dandanes žanje tako kot pred 700 leti, na roke. V južnem delu, Fontaniggah, so s pridelovanjem soli prenehali, in tam je danes izjemno zanimiv Muzej solinarstva. Med drugim so na ogled lično obnovljene solinarske hiše, v katerih je predstavljeno življenje solinarjev skozi stoletja. 

V vasi Sveti Peter, ki je mehko zasidrana med griče piranskega zaledja, čaka Tonina hiša - obnovljena domačija, kjer izveste vse o življenju na podeželju, še posebej o življenju in delu oljkarjev.

Piranski kulturni zakladi

Odkrijte bogato kulturno dediščino Pirana in okolice s pomočjo brošure Piranski kulturni zakladi!
On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba