Gurmansko - Portorož in Piran
SI
Povpraševanje
SI

Gurmansko

Istra in kuhinja

Kdor želi te kraje resnično doživeti in razumeti, naj o njih ne bere knjig, temveč naj … jé! (Najljubši pregovor modre stare kmetice …)

Naši predniki so seveda uporabljali samo tiste sestavine, ki so bile pred vrati: sveže ribe, sezonsko zelenjavo, sadje, sveža zelišča in začimbe z lastnih vrtov ali vrtov sorodnikov in prijateljev.

Prav to tradicijo se dandanes trudijo ohranjati tukajšnji vrhunski kuharji. Njihova kuharska umetnost je spoj sredozemske kuhinje z istrsko, ki s svojimi sestavinami krepi zdravje: z eno najboljših soli, z enim najboljših oljčnih olj, s svetovno priznanimi, ekološko vzgojenimi brancini družine Fonda, z izvrstno zelenjavo in okusnim sadjem iz doline reke Dragonje. 

Ni naključje torej, da se gurmani z vsega sveta že leta zgrinjajo ne samo v naše vrhunske restavracije, temveč tudi v številne manjše, nevpadljive podeželske gostilne …

Naše značilne jedi

Ko vas domačini povabijo k sebi – kar se v naših koncih hitro zgodi – vam za dobrodošlico narežejo kot las tanke rezine pršuta, posušenega na ostri burji. Nato z nasmeškom odprejo steklenico z najslastnejšim in opojno dišečim oljčnim oljem, in, če imate srečo, je nona ravno včeraj pekla kruh. Preden vas povabijo, da si postrezite – in to pošteno – se nazdravi s temno rdečim teranom ali refoškom. Več ne potrebujete! Ah, saj res: še morje. Pa saj ga dosežete s pogledom …

Kaj značilnega še postavimo na mizo v teh krajih? Bobiče (enolončnica s koruzo), sladke štruklje, polnjene z mesom, „krvavo polento“, omleto z divjimi šparglji, za Istro značilnimi tradicionalnimi testeninami, bleki, blečići, fuži; rižote, morske sadeže (v „čežami“ ali v „brodetu“); artičoke, kakije, kroštole, podobne flancatom, pa ocvrto pecivo „fritole“.

Če boste v Istri prišli na okus, smo za vas zbrali nekaj receptov.
On-line rezervacija
Namestitev
Prihod Odhod
+386 (0) 5 674 22 20 booking@portoroz.si  
Posebna ponudba